Till innehållet

Tidigare utställningar

Kristinehamns konstmuseum startade sin verksamhet 1997 och först ut var en utställning med Bengt Olson. Genom åren har det blivit många utställningar med både stora kända konstnärer och konstnärer som varit i startgroparna av sina karriärer och senare blivit stora.

Tidigare utställningar

10 februari – 5 maj 2024

Scandinavian Design of Everyday Life 

Thomas Lindblads samling vardagsföremål presenterades i en utställning av Tove Alderin Studio.

 

10 februari – 5 maj 2024

Stipendiat 2024 - Ruben Risholm

 

18 maj - 15 september 2024

Sommarutställning: Lisa Larson – En resa genom åren

Lisa Larson

 

18 februari – 23 april 2023

Den osynliga världen 

Hertha Hanson, Lin de Mol och Katrin Westman

 

18 februari – 23 april 2023

Stipendiat 2023 - Amanda Karlsson

 

13 maj - 10 september 2023

Sommarutställning: Marimekko - Design i tiden

Maria Jernkvist

 

22 september 2023

AVANT: Anthony McCall

www.anthonymccall.com

 

7 oktober 2023 – 28 januari 2024

Harry Moberg Retrospektiv

Harry Moberg

8 oktober 2022 till 29 januari 2023

Evigt stolt i eget ljus - Sara Danius och modet

4 juni till 11 september 2022

KATJA OF SWEDEN

12 mars - 15 maj 2022

Jag hade den märkligaste dröm: Johan August Gustafsson, Lisa Lundgren, Tobias Bradford, Oskar Nilsson.

12 mars - 15 maj 2022

Stipendiat 2022 - Julia Riordan

En slags rörelse
Stina Wollter
11 december 2021 - 27 februari 2022

Värmlands konstförenings höstsalong
2 oktober- 21 november 2021

Ulrika Sparre- Allt är bra
15 maj - 12 september 2021

Jeff Olsson och Patrik Bäck, stipendiat 2021
"Natten reser som en ljudlös fågel" 
13 april - 25 april 2021

Katja of Sweden

November 2020 - januari 2021
Kan mode vara konst? Båda begreppen kan hjälpa oss förstå det vi har omkring oss, här i vår samtid. Modet speglas i vår samtid där konst och mode har en relation och lever i symbios – båda har ett gemensamt intresse i det visuella. Modet har också av tradition varit ett kreativt hantverk med sömnad och broderi. Identitet är också ett viktigt begrepp som intresserar både modet och konsten. Mode kan vara konst, och det vill vi lyfta med utställningen Katja of Sweden på Kristinehamns konstmuseum. Katja of Sweden är en vandringsutställning av och i samarbete med Kulturen, Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige.

Sommarutställning - Bengt Olson valde Paris

23 juni - 13 september

Bengt Olson är en svensk bildkonstnär, skulptör och grafiker, född 1930 i Kristinehamn. Hans föräldrar Allan Olson och Elin Maria Johnsson var båda konstintresserade, och Bengt fick tidigt följa med föräldrarna på utställningar. I hemmet fanns konstböcker och det blev grunden till hans förälskelse i fransk konst. Ovanför sängen hade han reproduktioner av van Gogh, Gauguin och Cézanne. Han visste att de fanns på ett stort konstmuseum i Paris som hette Louvren. Dit ville han en dag.

I utställningen Bengt Olson valde Paris får vi möta konstnären, värmlänningen och fransmannen Bengt Olson.

Se vår digitala vernissage av utställningen på vår youtubekanal eller våra sociala medier

Carl Johan De Geer - Släkten och slavarna

29/2 - 3/5 2020

"Döm om min förvåning när Antonio, en brasiliansk man, berättar för mig att han är ättling till en slav som Louis De Geer låtit frakta med slavskepp till Brasilien på 1600-talet. Detta med stöd av drottning Kristina. Antonio kände att hans eget och hans förfäders öde för alltid vad förknippat med namnet De Geer."

Denna verkliga händelse är utgångspunkten för Carl Johan De Geers (f1938) personligt hållna praktik där han sällan drar sig för att ställa svåra frågor om våra gemensamma livsvillkor.

Vad vet vi egentligen om svensk kolonialism? På vilket sätt förändrar berättelsen vår syn på "den svenska industrialismens fader" och kan skuld gå i arv?

Utställningen är producerad av Norrköpings Konstmuseum och visas på Kristinehamns konstmuseum 29 februari till 3 maj 2020. 

Sven Frödin och den visuella musiken
19 oktober - 9 februari 2020

Sven Frödin (1921–2003) är en av de stora konstnärerna i Värmland. Sven Frödins rika konstnärskap utstrålar en säregen och visuell skönhet. Frödin komponerade sina målningar likt en tonsättare som arbetar med sitt partitur. Därav titeln på utställningen - Sven Frödin och den visuella musiken. Utställningskurator var Bertil Bengtsson.

Sven Frödin och den visuella musiken

Sommarutställning 2019 "I Woke Up Like This" - Cajsa von Zeipel och Annika von Hausswolff 
25 maj-15 september

Cajsa von Zeipels konst kännetecknas av hennes enorma skulpturer av framförallt kvinnokroppar och hon har gjort kometkarriär både i Sverige och internationellt. Annika von Hausswolff är fotograf och i hennes konst återkommer vi ofta till en noggrann gestaltning av kroppsliga upplevelser.

Under sommarens utställning visade vi dessa två mycket uppmärksammade konstnärer som i sina konstnärskap tar upp frågan hur patriarkal makt formar den kvinnliga identiteten socialt och sexuellt. 

I woke up like this - Cajsa von Zeipel och Annika von Hausswolff

Museets samling
13 april-5 maj

Kristinehamns konstmuseum har en konstsamling med fokus på verk skapade av konstnärer med anknytning till regionen. 

Samlingen finns i byggnaden intill museet och kan vanligtvis ses vid förfrågan men den 13 april- 12 maj finns det möjlighet att se ett urval av samlingen i en alldeles egen utställning i vår stora utställningshall i huvudbyggnaden. 

Den största delen av samlingen utgörs av en donation av konstnären Bengt Olson, bosatt i Paris. Olson är bland annat känd för sina utsmyckningar av offentliga byggnader i Paris.

I samlingen finns också en stor donation av konstnären Stig Olson (1936-2016), som var bosatt och verksam i Kristinehamn.

Inköp till samlingen sker med jämna mellanrum, främst med stöd av konstmuseets vänförening. 

Vårutställning 
Maria Hedlund, Lennart Gybrant & Dominika Kemilä, stipendiat 2019.
16 februari- 31 mars 2019

Kristinehamns konstmuseum visade ett oupptäckt konstnärskap tillsammans med ett etablerat konstnärskap under vårvintern 2019. Tecknandet, måleriet och Kristinehamn knyter samman de båda konstnärerna, Maria Hedlund och Lennart Gybrant. Mötet skapar en spännande konstupplevelse. 

Maria Hedlund gick bort 2010, endast 35 år gammal. Hon studerade konst på Örebro Konstskola och hennes nära vän, konstnären Anna Camner uppmärksammade oss på Maria och att hon var född och uppvuxen i Kristinehamn. Staden är som bekant hem för ett stort antal intressanta och etablerade konstnärer där Maria helt klart utgör ett av dessa konstnärskap. I Maria möter vi en ung begåvad kvinna som brottas med de stora frågorna som livet ställer. När vi gick igenom Marias bildvärld slogs vi av hennes släktskap med en annan begåvad konstnär från Kristinehamn, Lennart Gybrant (f. 1949), målare och folkmusiker. Han studerade vid Gerlesborgskolan samt Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Möjligheten att ställa Marias konstverk i kontrast och förhållande till en etablerad konstnärs bildvärld tror vi kan skapa fina förstärkningar och intressanta spänningar i utställningen.

Kristinehamns konstmuseum & Vänföreningens stipendiat kommer ställa ut under samma period. 

Såhär lyder juryns motivering:

”Dominika Kemilä har valt att forska i mänsklig utsatthet, uppbrott och flykt. Stipendiaten har framgångsrikt omformulerat svåra ämnen till konst som installationer, foton och målningar. Det har getts stöd för detta arbete i tidigare stipendier och Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum vill också stödja Dominika Kemiläs fortsatta utforskande i hur vi människor relaterar till existentiella frågor. Stipendiet markerar en tilltro till konstens kraft i en utsatt nutid med många på flykt.”

Dominika Kemilä är född i Karlstad 1985 och uppvuxen i Forshaga, Värmland. Numera bor och verkar hon i Göteborg. Hennes konst uttrycks genom skulpturer, måleri och installationer. Verken består ofta av klädesplagg och andra textilier som handlar om spår efter människor och som vittnar om ett uppbrott. Hennes konst är högst aktuell eftersom vi under den senaste tiden fått se enorma flyktingströmmar där människor på grund av krig och terrorism fått lämna allt efter sig. 

Clay Ketter & Mikael Johansson
17 februari - 15 april

I amerikansk-svenska Clay Ketters målningar och skulpturer möter vi konstverk som mer eller mindre förhåller sig till svensk byggtradition. I sin konst använder Ketter material från industri och svenska hem som fritt fogas samman till konstverk i en tradition med rötter i minimalismen och föregångare som Robert Ryman och Donald Judd.

I Mikael Johanssons installationer skapas ett spännande möte mellan vardagliga, ofta uttjänta och omoderna kontorsmöbler och vitvaror som utmanar våra föreställningar om föremålen som finns runt oss i vår vardag. Med utgångspunkt i funktionalism, miljonprogrammets 60- och 70-tal och med referenser till det svenska folkhemmet skapar Johanssons skulpturinstallationer minnen av en ljus framtidstro och samtidigt bilden av ett samhällsbygge, där funktion och effektivitet kommer i första rummet och människan i det andra.

Stipendiat 2018 - Julia Åsberg 
17 februari-15 april

Juryns motivering:
Jag har skapat en kollektion som syftar till att kommunicera vår strävan efter ett själv genom andras identiteter istället för våra egna.

Julia Åsbergs modeskapande framställer en förhandling mellan identitet, kropp, genus, material, hantverk och social hållbarhet. Genom denna förhandling utforskar Julia Åsberg gränserna mellan mode, konst och kostym. Gällande normer rivs upp för att skapa nya sammanhang som berättar, ifrågasätter och speglar den komplexa samtiden vi lever i.

Julia Åsberg är en gränsöverskridande designer där hennes kläder blir konst. Konst har alltmer blivit ett utvidgat begrepp och det vill Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum markera genom att utse Julia Åsberg till årets stipendiat.

Stipendiaten utses av en jury bestående av representanter från Kristinehamns Konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum.

Valie Export
bodies & boundaries
26 augusti – 17 september

Hund & Katt på Liv & Död
Bep Broos, Karin Broos, Marc Broos
13 maj – 26 augusti

Lerin/Hystad
Creatures of the deep
13 maj – 13 augusti

NO BUSINESS
Stig Sjölund
4 februari – 23 april

 

MAADTOE
Anders Sunna & Michiel Brouwer
10 december 2016 – 22 januari 2017

Assa Kauppi & Andreas Poppelier
The race is over – I’ll protect you from what you want
1 oktober – 27 november

Avant 16: So Is This
Michael Snow & Els van Riel
23–25 september

Charlotte Gyllenhammar
7 maj – 11 september

Ackumulation
Mattias Ericsson & Niklas Engvall
27 februari – 17 april

Jesper Veileby
Stipendiat 2016
27 februari – 17 april

Mörker ta min hand!
Valda verk ur samlingen
12 december 2015 – 7 februari 2016

Knutte Wester
Gryning utan namn
10 oktober – 29 november

Avant 2015: Chris Welsby
Avant goes Natural
25 – 27 september

Picasso
Nesjar
Jacqueline
16 maj – 13 september

Carolina Falkholt
Sociation
28 februari – 12 april

Hertha Hanson
Ungdomsstipendiat 2015
28 februari – 12 april

Georg Oddner
Genomresa
6 december 2014 – 8 februari 2015

Ingalena Klenell & Maria Quarfordt Brising
Mörker Mörka Mörkt Kristaller
20 september – 23 november

Lars Wallin
Fashion Stories
24 maj – 31 augusti

Work
Samlingen möter publiken
1 mars– 27 april

Anna Lidberg
Ungdomsstipendiat 2014
1 mars– 27 april

Olle Bærtling
Dedút
16 november 2013 – 16 februari 2014

Värmlands konstförenings sjuttionde höstsalong
5 oktober– 3 november

Jan Lööf
Bildmakaren
4 maj– 8 september

Ylva Ceder
Efter middag
16 februari– 14 april

Katrin Westman
Kristinehamns konstmuseums ungdomsstipendium 2013
16 februari– 14 april

GULT
Möte kring en färg
Olle Bonniér, Lena Cronqvist, Ann Edholm, Staffan Hallström, Ulf Trotzig, Tommy Hilding, Jarl Ingvarsson, Evert Lundquist, Bjarne Melgaard, Håkan Rehnberg, Johan Scott, Jan Troell, Björn Wessman, Hans Wigert, Karin Ögren, Edvind Öhrström, Barbro Östlihn
24 november 2012 – 3 februari 2013

Bo Christian Larsson
Falling Down
15 september – 11 november 2012

Helene Schmitz
Fotografi – 3 arbeten
Sunken gardens Carnivores The Rolander project
16 juni – 26 augusti

Tage Åsén
Mina tårtbitar
2 juni– 26 augusti

Konst ur museets samling
2 juni– 26 augusti

Da Capo – Sverige i tiden 1997-2007
21 april– 3 juni

Susann Brännström & Niklas Holm
RELATUM
11 februari– 9 april

Benjamin Goss
Kristinehamns konstmuseums ungdomsstipendium 2012
11 februari– 9 april

Här kan du se vilka utställningar konstmuseet haft ända sedan verksamheten startades. Från 1997 har vi haft det stora nöjet att ställa ut konstnärer som Alvar Aalto, Ernst Billgren, Lars Lerin och många fler! Gå vidare till tidigare utställningar mellan 1997-2011.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".