Till innehållet

Evigt stolt i eget ljus – Sara Danius och modet

Foto: Carl Bengtson/Skarp.

Evigt stolt i eget ljus – Sara Danius och modet

Sara Danius, essäist, professor i litteraturvetenskap och Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare, var en kvinna med stort mod som också vurmade för mode. I utställningen Evigt stolt i eget ljus – Sara Danius och modet utgår vi från Sara Danius fyra nobelklänningar som konstverk.

Under åren 2015–2018 skapade en av Sveriges största designers av haute couture, Pär Engsheden, dessa fyra uppmärksammade klänningar till Sara Danius. Under processen utvecklades ett nära samarbete mellan Engsheden som designer och Danius. Klänningarna är skänkta till Nationalmuseum av familjen och Kristinehamns konstmuseum har lånat in dem därifrån.

Sara Danius avled hösten 2019, bara 57 år gammal. Hennes gärning har lämnat avtryck, inte minst för den starka feministiska förebild hon var. Danius valdes in i Svenska Akademien 2013 och tilldelades stol nummer sju, en gång Selma Lagerlöfs stol. Dessa båda kvinnor har mer än stol nummer sju gemensamt och därför ges även Selma Lagerlöf plats i utställningen. Selma Lagerlöf valdes in 1914 som den första kvinnliga ledamoten någonsin i Akademien och Sara Danius valdes 2015 till ständig sekreterare som den första kvinnan på posten. Danius första klänning av Engsheden till nobelfestligheterna 2015 har inspirerats av Lagerlöfs.

I stormen kring Metoo och Akademien våren 2018 framträdde Sara Danius som en feministisk ikon. Det folkliga stödet var stort och många klädde sig i hennes signaturplagg, knytblusen. I utställningen vill vi också belysa Sara Danius feministiska gärning och koppla det till något värmländskt. Vår värmländska konstnär Ditte Reijers har skapat fem skulpturer i brons och järn, Knytblusflickorna, som får prata för allas hjärnor och att alla äger sina hjärnor själva. Skulpturerna föreställer en flicka på en hjärna och verket heter ”I own my brain”. Ditte gör med verket en klar koppling till Metoo och Sara Danius, flickan på hjärnan bär Saras signaturplagg knytblusen. Eric Rafael-Rådbergs gipsavgjutning av Selma Lagerlöfs händer kommer också visas i utställningen.

Utställningen invigs lördag 8 oktober och pågår till och med 29 januari 2023. 

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".