Till innehållet

Familjecentral och ungdomsmottagning

Familjecentralen Källan är en mötesplats för blivande föräldrar och föräldrar med barn i förskoleåldern. Du hittar oss på Assemblégatan 1 i centrala Kristinehamn. Här hittar du även vår ungdomsmottagning för dig mellan 13 och 25 år.

Kontaktuppgifter och öppettider

På barnmorskemottagningen erbjuds du graviditetsövervakning, föräldrautbildning, preventivmedelsrådgivning, graviditetstester, dagen-efter-piller, abortrådgivning och gynekologiska cellprovskontroller.

Telefontider

Du når barnmorskemottagningen på telefonnummer 010-83863 60 under dessa tider:

Måndag: 8-9.30

Tisdag: 13-14.30

Onsdag 8-9.30

Torsdag 8-9.30

Fredag 8-9.30

Resten av tiden finns telefonsvarare.

Ungdomsmottagningen vänder sig till alla mellan 13 och 25 år. Det är gratis att komma hit och vi har tystnadsplikt.

Hos oss jobbar barnmorska och kurator. Hit kan du vända dig med frågor om kroppen, sexualitet och samlevnad. Vi utför provtagningar av sexuellt överförbara infektioner och kan hjälpa dig hitta ett passande preventivmedel. På ungdomsmottagningen kan du också hämta kondomer gratis.

Utöver den medicinska delen erbjuder vi även samtal om det mesta som händer i livet när man är ung. Tillsammans kan vi till exempel prata om relationer (partners, kompisar, föräldrar), oro och ångest, stress och prestationskrav, identitet och sexuell identitet, ätstörningar, alkohol och droger, sexuella kränkningar och övergrepp eller nedstämdhet och ensamhet. Inga ämnen är för små eller för stora för att tas upp.

Öppettider

Till barnmorska på Ungdomsmottagningen kan du själv boka en tid onsdagar 8.00-17.00 och torsdagar 7.30-11.30. Du gör det enklast via 1177 (länk finns på umo.se) eller genom att ringa barnmorskorna. Om du ringer så kan barnmorskan boka tid även torsdagar 13-15.30 och fredagar 7.30-9.30. Du når barnmorskorna på telefon 010-8386360.

Till kurator kan du boka tid alla vardagar efter överenskommelse. Du når kurator på telefonnummer 0550-88178. Det går också bra att skicka sms på nummer 072-2323604.

Tänk på!

Alla som jobbar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt. Det betyder att du kan känna dig trygg med att allt du berättar för en barnmorska eller en kurator stannar där. Men det finns undantag. Alla som på något sätt jobbar med barn och unga har anmälningsplikt. Det innebär att i de fall där vi misstänker att du som barn eller ungdom far illa är vi skyldiga att anmäla detta. Anmälningsplikten finns reglerad i Socialtjänstlagen.

Ibland vill man kanske inte gå till en ungdomsmottagning. Man vågar inte eller saknar möjlighet att ta sig dit. Då är det bra att det finns en ungdomsmottagning på nätet.

Den heter umo och du hittar den på www.umo.se. Här kan du när som helst gå in och läsa aktuell och kvalitetssäkrad information om till exempel sex och hälsa. Det går också bra att ställa anonyma frågor och få personliga svar från en barnmorska, en psykolog, en läkare, en kurator, en dietist eller en sjuksköterska.

För dig som är ny i Sverige finns webbplatsen youmo.se och är en webbplats där kan du läsa om kroppen, sex, hälsa och relationer på andra språk (svenska, engelska, tigrinska, somaliska, dari).

Du kan också vända dig till TRIS, som står för Tjejers Rätt i Samhället. Det är en ideell förening som engagerar sig i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Ungdomsmottagningens verksamhet är hbtq-certifierad.

Här erbjuder vi råd- och stödsamtal till blivande föräldrar och föräldrar med barn 0-6 år. Samtalen kan röra frågor om livssituationen som förälder eller blivande förälder samt stöd i föräldraskapet. Du kan också få tips om andra resurser i samhället och hjälp med att komma i kontakt med dessa. Vi har tystnadsplikt och för inga journaler. Du kan ta kontakt med oss direkt eller via annan personal på Familjecentralen.

Vill du kontakta en kurator?

Linda Kilsby: 0550-881 79 eller sms till 070-233 80 36

Johanna Nilsson: 0550-881 78 eller sms till 072-232 36 04 

Tänk på!

Alla som jobbar på mottagningen har tystnadsplikt. Det betyder att du kan känna dig trygg med att allt du berättar för en kurator stannar där, men det finns undantag. Alla som på något sätt jobbar med barn och unga har anmälningsplikt. Det innebär att i de fall där vi misstänker att barn eller en ungdom far illa är vi skyldiga att anmäla detta. Anmälningsskyldigheten finns reglerad i Socialtjänstlagen.

 

På barnavårdscentralen erbjuds hälsoundersökningar och vaccinationer fram till att ditt barn börjar förskoleklass. Du kan också få råd om allt som rör ditt barns utveckling. När ditt barn är sjukt och behöver vård ska du däremot vända dig till din vårdcentral. 

Vill du kontakta en BVC-sköterska?

Vi har telefontid måndag, onsdag och fredag mellan klockan 8 och 8.30. Övrig tid når du oss via telefonsvarare. Här kan du lämna ett meddelande så återkommer vi så snart vi kan, oftast redan samma dag. Telefonsvarare övrig tid. 

Anna Hultman Åhling: 010-83863 20 (inte tillgänglig onsdag-torsdag)

Jenny Carlefalk: 010-83863 22

Kerstin Acklund: 010-83863 21

Samuel Nyström: 010-83863 19 (inte tillgänglig onsdag-torsdag)

Ulla Eriksson: 010-83863 25

Britt-Louise Östin: 010-83863 23 

Barn är välkomna att besöka den öppna förskolan på Källan tillsammans med föräldrar eller andra vuxna i deras närhet. Det är en öppen verksamhet där besökarna inte är inskrivna. Du avgör själv när och hur ofta du och ditt barn vill komma till oss. Vi erbjuder en mötesplats för samtal, lek och gemensamma aktiviteter. Vad vi gör bestämmer vi tillsammans.

Öppettiderna kan vara begränsade under klämdagar och sommartid. Håll koll på Kristinehamns kommuns Facebooksida för mer information. 

Vill du kontakta öppna förskolan?

Vi som jobbar på öppna förskolan Källan är Maggie Ståhl, Gunilla Antonsson och Ghadir Rajab. Du når oss på telefonnummer 0550-881 80.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".