Till innehållet

Volontärverksamhet LivÅLust

Volontärverksamheten LivÅLust i Kristinehamns kommun är en kontaktpunkt mellan människor som vill göra en frivillig insats och de som önskar ta del av en. Volontärerna arbetar i första hand med uppdrag som vänder sig till äldre som önskar en social kontakt. Vi vill också underlätta för organisationer, grupper och enskilda som vill göra en insats inom området.

LivÅLust är ett komplement till den offentliga och privata sektorn. Volontärverksamheten är ett samarbete mellan enskilda, studieförbund och Kristinehamns kommun.

Höstens program för LivÅLusts mötesplats på Uranus

Vill du vara med på sittgympa, besöka rullstolscaféet eller lyssna på olika spännande föreläsningar? Besök LivÅLusts mötesplats för seniorer på Uranus för fler roliga aktiviteter under hösten och vintern. 

Här kan du ladda ner höstens program på Uranus.

 

Höstens träffar i Skottlanda

LivÅLust volontärverksamhet bjuder in dig som är senior till trevlig samvaro på höstens träffar. Träffarna är i samarbete med Rudskoga fastigheter.

Plats: Träffpunkten i Skottlanda, Skottes väg 4B
Tid: Klockan 14.00
Fika: 20 kr, det kan betalas kontant eller med Swish

 

14 september
Handarbetscafé och sittgympa.
Välkommen även om du ”bara” vill ha sällskap över en fika.

28 september
Jan och Liv Gustafson sjunger och kåserar.

11 oktober
Handarbetscafé och sittgympa.
Välkommen även om du ”bara” vill ha sällskap över en fika.

26 oktober
Trubadur Jan Mårtensson bjuder på gitarr och sång.

9 november
Handarbetscafé och sittgympa.
Välkommen även om du ”bara” vill ha sällskap över en fika.

23 november
Mentalsjukhuset Marieberg, en stad i staden. En föreläsning av Jan Bäckström och Lasse Johansson som tidigare jobbat på Marieberg.
I samverkan med ABF Kristinehamn

7 december
LivÅLust volontärverksamhet. Carin Övringe berättar och reflekterar kring 20 års verksamhet.

Välkommen önskar Gunilla och Anna-Lena!

 

LivÅLust för Ukraina

Under december 2022 startade en grupp som ville engagera sig och göra en insats för Ukraina. Gruppen har haft flera insamlingar och samarbeten med olika parter.

 

Det här är Marianne, Ann-Marie, Laila, Carina och Inger, fem vänner som hållit ihop sedan mitten på 70- talet. Vänskapen började när de alla var aktiva inom Friluftsfrämjandet. Där blev det olika uppdrag som Mullefröknar, styrelseposter och inte minst som stugvärdar i Sättrastugan. Vi som vuxit upp i Kristinehamn kommer ihåg snörika vintrar då man åkte skidor i välpreparerade spår och pulka i Sättrabackarna. Och kanske åt vi också en av alla de våfflor som vännerna gräddade inne i stugan.

Det var inte bara mellan dessa härliga kvinnor som vänskap uppstod. Även deras män var engagerade i Friluftsfrämjandet och har sedan dess varit en naturlig del i många av de kul saker som gänget gjort tillsammans. Sparesor till Pernu är bara ett exempel.

När man trivs gott tillsamman så vill man såklart träffas så ofta som möjligt, därför startade vännerna upp en syjunta på 80-talet. Skapa och prata har de tillsammans med ytterligare ett par vänner fortsatt att göra ända fram i nutid. Självklart med ett avbrott orsakat av ett envist virus benämnt Covid-19. Men de ser fram emot att ta upp sina träffar så snart möjlighet finns.

2004 bestämde sig Laila för att delta på en volontärutbildning och ingen blir väl förvånad när vi skriver att alla vännerna därefter gått utbildningen och sedan flera år är aktiva volontärer inom LivÅLust volontärverksamhet. Vännerna bildar ett härligt och positivt gäng som förgyller många seniorers vardag genom att vara med och leda sittgympa, promenader, tipspromenader, korsord och måndagsfika. De har såklart själva valt de aktiviteter de vill vara med och leda som volontärer och hur ofta de kan och vill göra det, för så funkar vår volontärverksamhet. Och nu när den legat nere på grund av Covid-19 så är de mycket efterlängtade av de seniorer som brukar delta i alla de aktiviteter som brukar erbjudas.

Har du också vänner som du skulle vilja börja volontära tillsammans med? Eller vill du ingå i en verksamhet där du både får möjlighet att dela med dig av din tid och engagemang och träffa nya vänner? Då är du varmt välkommen till LivÅLust volontärverksamhet. Slå Carin Övringe en signal så får du mer information om verksamheten och alla de möjligheter det finns att vara volontär. Du når henne på telefon 0550-885 79 eller på carin.ovringe@kristinehamn.se.

LivÅLust söker alltid fler volontärer! Uppdragen ser olika ut och går att anpassa efter dina förutsättningar. I utbyte får du både möjlighet att bidra till glädje för andra, hjälpa en annan människa samt skaffa dig värdefull erfarenhet och nya vänner.

Gemensamt för alla uppdrag är att det är du själv som bestämmer hur mycket tid du vill erbjuda som volontär. Det är också du själv som väljer vilken typ av uppgifter du vill utföra. Det går lika bra för enskilda som för föreningar eller organisationer att engagera sig inom volontärverksamheten.

Här kommer några av våra uppdrag, kanske hittar du någon aktivitet som passar in på dig:

  • Gillar du att skapa i någon form och vill göra det tillsammans med andra som är nyfikna och intresserade? Det kan t ex vara att sticka, rita eller måla. Du får gärna komma med egna idéer!

  • Gillar du att sjunga och spela gitarr, och kan du tänka dig att göra det tillsammans med mindre grupper och utifrån den glädje som musik och sång bidrar till? Att kunna sjunga är inte det viktigaste, här deltar alla utifrån sina egna förutsättningar, te x genom att nynna eller klappa eller stampa takten med fötterna.

  • Gillar du att prata om hur det var förr och kan tänka dig att göra det tillsammans med andra intresserade? Som utgångspunkt för samtalen ska vi skapa temalådor som väcker minnen och du är mer än välkommen att vara delaktig i det arbetet. Ett besök på Bildarkivet är också ett toppenbra sätt att minnas tillsammans.

  • Gillar du att röra på dig och kan tänka dig att göra det tillsammans med andra som också gör det? Det kan t ex vara att leda sittgympa, promenadgrupper eller cykla duocykel. Inför uppdraget att leda sittgympa får du introduktion av en fysioterapeut och erfarna volontärer.

  • Gillar du att umgås med andra människor och kan tänka dig att dela med dig av din tid för en stund med samtal, promenad eller något annat trevligt som efterfrågas av just den du träffar? Det här uppdraget passar dig som vill träffa och lära känna en enskild person på något av våra boenden.

  • Gillar du musik och att se tillbaka på vad som hänt under åren? Kan tänka dig att göra det tillsammans med ett härligt gäng seniorer? Som utgångspunkt för träffarna har vi ”Svenska år” som innehåller både musik-cd och historiska händelser för valt år.

  • Gillar du att underhålla med sång och musik och också att bjuda in till allsång? Kanske gör du det ensam eller kanske tillsammans med andra likasinnade, båda alternativen är lika välkomna på våra boenden.

  • Har du något som du vill dela med dig av genom att berätta, visa foton eller på annat sätt förmedla detta? Det kan vara resor du gjort, något intresse du har eller kanske någon verksamhet som du är aktiv i. Här finns många möjligheter till att komma med egna idéer!

  • Gillar du att spela spel, kort eller lägga pussel? Varmt välkommen att göra det tillsammans med de på våra boenden som också tycker det är kul.

  • Tycker du om att uppleva konst på plats? Kanske vill du ha sällskap med någon från kommunens boenden som också gör det? I så fall bjuder Kulturförvaltningen både dig och ditt sällskap på inträdet på Konstmuseet och Kristinehamns Historiska.

Är du intresserad av att bli volontär, eller bara att veta mer – ta kontakt med Carin Övringe på telefon 0550-885 79 eller på carin.ovringe@kristinehamn.se.

Du kan ta del av volontärverksamheten på olika sätt. Vi har mötesplatser som erbjuder spännande och kul innehåll, där du även får träffa andra seniorer. Eller kanske vill du ha besök i ditt hem av en volontär för en pratstund eller promenad. För mer information om hur man får en volontärinsats går det bra att kontakta volontärverksamheten. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Kontaktuppgifter

Carin Övringe - Utvecklingsledare
carin.ovringe@kristinehamn.se

0550-885 79

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".