Återvinningsstationer
På kommunens återvinningsstationer tas hushållens och samlokaliserade verksamheters förpackningar emot. På varje återvinningsstation finns en eller flera behållare för:
- Glas: en behållare för ofärgat glas och en behållare för färgat glas.
- Trycksaker: tidningar, journaler, kataloger, reklam och skrivpapper.
- Pappersförpackningar: förpackningar som innehåller minst 50 procent papper.
- Plastförpackningar: hårda och mjuka förpackningar av plast.
- Metallförpackningar: förpackningar av aluminium, stålplåt och aluminiumfolie.
- Behållaren för småbatterier har kommunen satt upp som en extra service.
Från den 1 januari 2024 har Kristinehamns kommun ansvar för återvinningsstationerna. Vid varje återvinningsstation finns det en skylt med en QR-kod och stationsnummer. Du kan använda QR-koden för felanmälan eller information om platsen som tömning och städning.
För att hitta närmsta station och eventuellt felanmäla, klicka in på denna sida.
Det går också att ringa eller maila oss, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.
Fastighetsnära insamling av förpackningar (FNI)
Hushåll i flerfamiljsfastigheter kan ha insamlingskärl för återvinningsbara förpackningar bredvid sina vanliga sopkärl om fastigheten är ansluten till insamlingssystemet för fastighetsnära insamling (FNI).
Mer information
Återvinning av förpackningar och tidningar är miljömässigt bra, det sparar både energi och material. Det är också reglerat i lag att Sveriges invånare ska sortera ut returpapper, förpackningar, elavfall, batterier och grovsopor och lämna till återvinning.
Syftet är att vi alla ska hjälpas åt att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle genom att källsortera förpackningar, tidningar och hushålla med resurserna.
Var kan jag lämna farligt avfall?
En hel del av det vi till vardags använder i hemmet räknas som farligt avfall. Det kan till vara till exempel sprayburkar, färg, nagellack eller batterier. Läs mer om vad som är farligt avfall och var du kan lämna det.
Nya regler för förpackningsinsamlingen 2024
Från första januari 2024 ska kommunerna ansvara för att samla in hushållens förpackningsavfall och från januari 2027 ska fastighetsnära insamling vara infört i hela kommunen. Läs mer om vad det innebär.
Frågor och svar
Här kan du läsa vanliga frågor och svar gällande sortering