Till innehållet

Förpackningsinsamling

Återvinningsstationer 

Börja med att fundera på om det verkligen är en förpackning och hur den har köpts in. Om du har kommit fram till att det är en förpackning, tänk sedan på vilket material den är tillverkad av. Om förpackningen består av flera material, kolla om det är lätt att separera dem. Om det inte går, sortera förpackningen baserat på det material den består mest av.

Vad är en förpackning?

En förpackning är ett material eller en behållare som används för att skydda, förvara, transportera och marknadsföra produkter. Förpackningar kan vara både primära (direkt runt produkten) och sekundära (som används för att gruppera flera enheter). Förpackningar spelar en viktig roll i att bevara produktens kvalitet och säkerhet, samt att ge konsumenten viktig information om användning och förvaring.

På kommunens återvinningsstationer tas hushållens och samlokaliserade verksamheters förpackningar emot. På varje återvinningsstation finns en eller flera behållare för:

  • Glas: en behållare för ofärgat glas och en behållare för färgat glas.
  • Trycksaker: tidningar, journaler, kataloger, reklam och skrivpapper.
  • Pappersförpackningar: förpackningar som innehåller minst 50 procent papper.
  • Plastförpackningar: hårda och mjuka förpackningar av plast.
  • Metallförpackningar: förpackningar av aluminium, stålplåt och aluminiumfolie.
  • Behållaren för småbatterier har kommunen satt upp som en extra service.

Från den 1 januari 2024 har Kristinehamns kommun ansvar för återvinningsstationerna. Vid varje återvinningsstation finns det en skylt med en QR-kod och stationsnummer. Du kan använda QR-koden för felanmälan eller information om platsen som tömning och städning. 

För att hitta närmsta station och eventuellt felanmäla, klicka in på denna sida.
Det går också att ringa eller maila oss, se kontaktuppgifter längst ner på sidan. 

Fastighetsnära insamling av förpackningar (FNI)

Fastighetsnära insamling innebär att förpackningar och andra avfallstyper samlas in direkt vid fastigheten, vilket gör det enklare för boende och företag att sortera och lämna sitt avfall på ett korrekt sätt. Genom fastighetsnära insamling kan förpackningar, såsom plastflaskor, glasburkar, kartonger och metallburkar, samlas in på ett smidigt sätt, ofta via speciella kärl eller behållare som ställs ut på en gemensam plats i eller nära fastigheten.

Denna lösning underlättar för både boende och fastighetsägare genom att minska behovet av att transportera avfall långa avstånd och bidrar till en effektivare och mer hållbar hantering av förpackningar. Det är också ett bra sätt att säkerställa att förpackningar sorteras korrekt och att de kan återvinnas på bästa möjliga sätt. Kommunen har ofta ansvar för att organisera insamlingen och det kan vara ett krav för fastighetsägare att tillhandahålla lämpliga avfallsbehållare och utrymme.

Mer information

Återvinning av förpackningar och tidningar är miljömässigt bra, det sparar både energi och material. Det är också reglerat i lag att Sveriges invånare ska sortera ut returpapper, förpackningar, elavfall, batterier och grovsopor och lämna till återvinning.

Syftet är att vi alla ska hjälpas åt att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle genom att källsortera förpackningar, tidningar och hushålla med resurserna.

Var kan jag lämna farligt avfall?

En hel del av det vi till vardags använder i hemmet räknas som farligt avfall. Det kan till vara till exempel sprayburkar, färg, nagellack eller batterier. Läs mer om vad som är farligt avfall och var du kan lämna det

Kontaktuppgifter

Vatten & Avfall - Telefontid 9.30-12.00 Måndag-fredag
vattenavfall@kristinehamn.se

0550-880 00

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".