Till innehållet

Bäckhammar

Samhället Bäckhammar, ett par mil söder om Kristinehamn, har byggts upp runt ett bruk med ursprung från 1600-talet. Idag är detta bruk (Nordic Paper) en av världens äldsta verksamma producenter av oblekt sulfatmassa.

Mer om Bäckhammar

Att leva och bo i Bäckhammarsbygden är rekreation, framför allt med tanke på närheten till naturen. Vill du ta en skön skogspromenad är det fem minuters promenad till skogen. Sommartid kan du även cykla många skogsvägar. För motionären finns elljusspår som även passar för skidturen vintertid.

Runt om Bäckhammar finns byarna Blaxmo, Jonsbol, Krontorp, Långerud, Persbol och Torpa.

Tre boendeformer finns: egen villa, hyrd villa samt hyresbostäder, till exempel radhus med egen uteplats.

Mitt i Bäckhammar ligger lanthandeln, som förutom dagligvarusortiment är ombud för bland annat Posten, Systembolaget, DHL, Apoteket och Svenska Spel samt säljer fiskekort. I lanthandeln ordnas även pubkvällar.

I Bäckhammar finns barnomsorg på förskolan Pennlådan, här finns även fritidshem. När barnen börjar skolan fortsätter de på Djurgårdsskolan inne i Kristinehamn.

I Bäckhammar finns också äldreomsorg i form av det särskilda boendet Öståsgården, som ligger i vacker miljö med närhet till skogen.

Vård kan invånarna få på vårdcentraler i Nybble eller Kristinehamn, samt på sjukhusen i Karlskoga eller Karlstad.

I Bäckhammar finns ett flertal föreningar, inom både sport och andra aktiviteter, till exempel fiskeföreningen. Bäckhammars bygderåd arbetar för att bygden ska vara trivsam att bo och leva i, och samordnar till exempel tipspromenader under vår och höst samt den årliga Bäckhammarsdagen med loppis, hantverk, fotbollstävling med mera.

Största arbetsgivaren i Bäckhammar är pappersbruket Nordic Paper.

Runt om i Bäckhammarsbygden finns flera företag, inom bland annat husbilar, handelsträdgård, lanthandel med mera. Bygderådet arbetar för att flera företag ska etablera sig i Bäckhammar med omnejd.

Bäckhammars servicepunkt hittar du på ortens lanthandel. Hit kan du komma för att träffas över en fika, göra dina ärenden över nätet med fritt Wi-Fi, ta del av information eller lämna tillbaka låneböcker. Här finns även en förslagslåda där du kan lämna synpunkter och förslag om servicepunkten. Tillsammans med all den övriga service butiken erbjuder är den ett viktigt nav för er boende och besökare. Utgångspunkten är en bibehållen och utökad service på landsbygden och dess ort. Innehavaren av servicepunkten finns här för att hjälpa dig.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".