Till innehållet

Gustafsviks herrgårdspark

Låt oss väcka nytt liv i Gustafsvik.

Gustafsviks Herrgårdspark har nu fått en ny ägare, från och med 1 april 2025 kommer den nya ägaren förfoga över området. Kommunen ser att en privat ägare kommer kunna tillföra ny energi och de resurser som krävs för att utveckla Gustafsvik på det sätt som platsen faktiskt förtjänar.

Frågor och svar

Ett enhälligt kommunfullmäktige beslutade under våren 2023 att genomföra en försäljning av delar av fastigheten Västervik 1:2, det som utgör området för Gustafsviks herrgårdspark. Bakgrunden till detta är vi på ett övergripande plan har sett över våra parkområden och de åtaganden som följer dessa. Kopplat till förvaltning och utveckling så ser vi att det är andra områden vi behöver prioritera, samtidigt som vi tror att just Gustafsviks herrgård kan vara lämpligt att övergå i privat ägo för att på så sätt få en bättre utveckling.

Den del av fastigheten Västervik 1:2 som utgörs av Gustafsviks herrgårdspark med tillhörande flyglar, växthus, långdass samt cirka 3 hektar mark där bland annat köksträdgården och den södra allén ingår. Fastighetsgränsen kommer gå i kant med den intilliggande gång- och cykelbanan, så de närliggande promenad- och gångstråken kommer vara fortsatt tillgängliga.

Efter fastighetsbildning kommer cirka 3 hektar mark ingå i försäljningen. Avgränsningen är anpassad efter ridskolans verksamhet och jordbruket som bedrivs intill herrgårdsparken.

Fastigheten som omfattar ett område om cirka 180 hektar köptes 1957 som ett strategiskt markförvärv för att möjliggöra planeringen av bland annat Kroksviks industriområde. I det köpet följde Gustafsviks herrgårdspark med, eftersom det låg på markområdet. 

Köparen har uttryckt att ha för avsikt att öppna platsen för besökare och evenemang. När och i vilken omfattning låter vi den nya ägaren få informera om.

Men det fortsatt kommunägda området runt om kommer vara tillgängligt precis som tidigare, kommande fastighetsgräns är anpassad för att bibehålla tillgängligheten till närliggande promenad- och cykelstråk.

Intäkterna går till att stärka ordinarie verksamhet i kommunen, och inte till något specifikt ändamål.

Gustafsvik är enligt stadsplanen (tidigare begrepp för detaljplan) planlagd som kulturreservat, detta är en gammal bestämmelse som inte har en motsvarighet i moderna detaljplaner. Planbestämmelsen för kulturreservat är inte densamma som kulturreservat enligt Miljöbalken. Bestämmelsen i stadsplanen innebär att framtida förändringar måste anpassa sig till områdets kulturhistoriska värden. Stadsplanen begränsar inte vad området får användas till, det är alltså fritt att använda området som exempelvis privatbostad eller olika typer av verksamheter.

Köparen är en privatperson som i sin avsiktsförklaring har berättat att hen kommer bosätta sig i den västra flygeln och inreda den östra flygeln till gästhus eller butik. I trädgården kommer rosor planteras och en ört- och fjärilsträdgård anläggas. Parkområdet avses öppnas för besökare vid evenemang.

Ja, det kunde köpas av en privatperson eller ett företag (privat eller offentligt). Vi känner oss nöjda med den köpare som nu tar över området. 

Ridklubben kommer att vara kvar även efter att försäljningen är genomförd.

Kommunledningsförvaltningen har ansvarat för försäljningen som in sin tur anlitade mäklarfirman Svenska Gårdar för att genomföra försäljningen.

Den nya ägaren får nyttjanderätt till fastigheten från och med den 1 april 2025. Kommunen står kvar som fastighetsägare fram till november 2025. Detta för att kommunen tidigare mottagit ett ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen med villkoret att ingen överlåtelse av fastigheten ska ske inom 5 år från utbetalningen.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".