Stöd, vård och omsorg
Aktuellt
Självhjälpsgrupp för dig som stöttar någon med fysisk funktionsnedsättning
Är du anhörig eller vän till en vuxen person som har en fysisk funktionsnedsättning, och vill du träffa andra i samma situation för att dela tankar, känslor och upplevelser? Då är du varmt välkommen till vårens självhjälpsgrupp som startar i februari.
Stöd och omsorg
Kristinehamns kommun förbereder inför hårt väder
Kristinehamns kommun har vidtagit flera åtgärder för att säkerställa tryggheten och säkerheten för invånare som är beroende av vård och omsorg i hemmet. Förberedelserna är en del av kommunens beredskapsplan och syftar till att hantera de utmaningar som kan uppstå vid hårda väderförhållanden.
Stöd och omsorg
Kommunen ställer sig bakom uppdaterad jämställdhetsdeklaration
Kristinehamns kommun har nyligen beslutat att ställa sig bakom den uppdaterade europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män, den så kallade CEMR-deklarationen. Under Orange day, FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, uppmärksammades den nya versionen av deklarationen som bland annat har uppdaterats med artiklar som berör mäns våld mot kvinnor.
Stöd och omsorg
Frågor och svar
För att du som är äldre ska kunna bo kvar i ditt eget hem så länge du önskar finns det möjligheter att ansöka om hemvård. I hemvård ingår hemtjänst, hemsjukvård och rehabilitering. Hemtjänst innebär olika former av stöd och service som underlättar din vardag. Man kan behöva en eller flera insatser.
Om du inte kan försörja dig eller din familj kan du ansöka om försörjningsstöd. Försörjningsstöd kallades tidigare för socialbidrag och är en behovsprövad bidragsform. Vid ansökan gör en socialsekreterare en utredning kring ditt behov av bistånd. Utredningen ska göras tillsammans med dig och du ska kunna styrka dina inkomster, utgifter och tillgångar.
Här kan du läsa mer om vad gäller och hur du söker försörjningsstöd.
Om du misstänker eller får veta att ett barn eller en ungdom i Kristinehamns kommun på något sätt far illa bör du genast kontakta socialtjänsten. Du måste inte veta med säkerhet att missförhållanden råder, det räcker med en misstanke. Efter din anmälan är det socialtjänstens ansvar att göra en utredning av läget. Du får alltid vara anonym, men tänk på att ansvarig socialsekreterare är skyldig att tala om vem som har gjort anmälan för den som anmälan rör. Vill du vara anonym ska du alltså inte berätta vad du heter när du tar kontakt med oss.
Du når socialtjänsten varje vardag på telefonnummer 0550-884 00. När den ordinarie socialtjänsten har stängt, handlägger socialjouren akuta social ärenden. Det kan till exempel handla om barn eller unga som far illa, våld i nära relationer eller missbruk.
Kontaktuppgifter till socialjouren hittar du här.
Läs mer om vad som gäller och hur du gör en orosanmälan här.