Till innehållet

Jennie, Shane, Oscar och Olivia

Jennie och Shane är de hårt arbetande egenföretagarna som lämnade Irland för Rudskoga med drömmar om en hästgård på landet och närhet till föräldrar. De fick en gratis delikatessbuffé i skogen, en bokbuss och ett lättare livspussel.

Varför valde ni att flytta till Kristinehamns kommun?

– Vi ville komma närmare mina föräldrar, svarar Jennie.

Partnern Shane fyller i:

– Familj och barn är det enda som gäller för Jennies mamma. Det vore tragiskt att flytta till Sverige och bo långt ifrån henne. 

– Mamma är 75 men ser 10 år yngre ut nu när hon får umgås med barnbarnen, fortsätter Jennie. 

Paret träffades på en jobbresa i Tyskland. De flyttade tillsammans till Shanes hemtrakter på Irland där de bodde i nästan 8 år på en stor gård med hästar. De driver ett familjeföretag som grossister inom ridsport med bas och lagerlokal på Irland samt en anställd. I somras påbörjades ett nytt kapitel i och med flytten till Kristinehamn där familjen nu hyr ett litet rött hus med vita knutar i pittoreska Rudskoga. Planen är att så småningom köpa en gård med mark och plats för hästar. Företaget fortsätter de att driva på distans, även om en de vill expandera med en lagerlokal i Sverige. 

Vad är det bästa med att bo här?

– Det är ett säkert ställe med god sjukvård och bra utbildning, säger Shane.

Jämfört med Irland finns ett socialt skyddsnät som han imponeras av. Shane förundras över allemansrätten och älskar när svärmor tar med honom ut i skogen för att plocka bär och svamp som de sen tillagar. Motsvarande råvaror på Irland skulle kosta en smärre förmögenhet i butik.

– Sen är det tryggt att Jennie, som är uppvuxen i Kristinehamn, vet var allt finns häromkring. You don’t have to start from scratch.

Det var faktiskt Shane som var den drivande kraften att flytta till Sverige. Jennie ville också hem men mindes samtidigt motvilligt tonårslivet i Kristinehamn. Lyckligtvis ser ögonen andra saker nu. Hon gillar det hemtrevliga, att folk känner varandra. 

– Sen är skolan där vår son går otroligt bra, och närheten till naturen.

Jennie imponeras även av att det finns butiker som Metro i Kristinehamn, som säljer kända klädmärken. 

Den äldsta sonen Oscar, 6 år, tycker att det bästa med Kristinehamn är bokbussen som han älskar att besöka för att välja böcker. Vad lillasyster Olivia tycker om Kristinehamn är fortfarande kodat i obegripligt bebisspråk. Hon verkar nöjd.

Vad gillar ni att göra på fritiden?

– Fritid? skrattar Jennie. Vi är egenföretagare med två barn.

Samtidigt är förutsättningarna bättre än någonsin till en bra balans mellan jobb och fritid, påpekar Shane. Att köra eget innebär mycket jobb men också stor flexibilitet. På frågan vad de hinner med svarar han:

– Vi gillar att vara i skogen. I somras tyckte vi om att åka till Gottbols badplats som är en riktig pärla. 

Har ni någon favoritutflyktsplats, ett smultronställe, i kommunen?

– Skärgården är fin, lyfter Jennie fram. Dit kan man ta sig med bil eller turbåtar. 

– Utsikten mot Värmlands säby är vacker, kontrar Shane. 

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".