Det här gör barn- och elevhälsan
Barn- och elevhälsan jobbar för att skapa en tillgänglig och hälsofrämjande skolmiljö utan hinder för lärande. Vårt uppdrag handlar främst om att jobba med främjande insatser till alla barn, men också att förebygga ohälsa och inlärningssvårigheter. Det gör vi framförallt genom att skapa miljöer som gynnar lärande, hälsa och utveckling.
Barn och ungdomar i skolan
Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, sociala och specialpedagogiska insatser. På varje rektorsområde finns ett elevhälsoteam. Elevhälsan i Kristinehamns kommun har en central chef med ansvar för likvärdighet, kvalitet och elevhälsans utveckling.
Tillsammans med lärarna ska vi uppmärksamma och utreda orsaker till att elever inte mår bra i skolan, eller om de får problem med sin inlärning. Åtgärder och anpassningar görs för varje elev som är i behov av särskilt stöd.
En del barn och ungdomar kan behöva stöd av till exempel:
En del barn behöver mer hjälp än andra för att klara skolarbetet. Extra anpassningar är en form av stöd som kan sättas in utan att man genomfört en utredning. Om det inte räcker med extra anpassningar, eller om dessa behövs under lång tid, kan man behöva genomföra en pedagogisk utredning för att undersöka om eleven är i behov av särskilt stöd. Efter att utredningen är genomförd är det rektor som fattar beslut om ett åtgärdsprogram ska upprättas eller inte. Åtgärdsprogrammet beskriver vilket särskilt stöd skolan kommer att ge eleven, vem som ansvarar för det och när det ska utvärderas.
Barn i förskolan
Barnhälsan, som finns inom förskolan, omfattar specialpedagogiska insatser. De övriga perspektiven finns i kontakt med till exempel BVC. Barnhälsoteamet, specialpedagoger och förskolechefer träffas regelbundet inom förskolan.
Tystnadsplikt
Barn- och elevhälsan jobbar i nära samverkan med socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin, ungdomsmottagningen och polisen. Personalen har tystnadsplikt enligt offentlighets- och sekretesslagen.
Nationellt kvalitetsregister för elevhälsans medicinska insatser, EMQ
Enligt skollagen ska elevhälsans medicinska insatser, tidigare kallad skolhälsovården, erbjuda hälsofrämjande och förebyggande insatser till elever under skoltiden. För att ständigt förbättra arbetet med elevers hälsa finns ett Nationellt kvalitetsregister, EMQ. Det är verksamheten samt skolsköterskor och skolläkare som utvecklar, driver och överför uppgifter till EMQ. Syftet med kvalitetsregistret är att möjliggöra ett kontinuerligt förbättringsarbete, skapa en likvärdig elevhälsa samt bedriva forskning. Inhämtade hälsouppgifter från hälsoundersökningar och hälsosamtal sammanställs i kvalitetsregistret.
Denna insamling är frivillig och eleven har rätt att tacka nej till att hens uppgifter överförs till kvalitetsregistret. Detta påverkar inte den vård som skolsköterskan eller skolläkaren erbjuder. Eleven har också all rätt att ändra sin åsikt kring sin medverkan. Detta betyder att eleven kan både ångra sin medverkan, be om rättelse av felaktiga uppgifter samt välja att medverka i efterhand, även fast hen inledningsvis sade nej.
Det går endast att se resultat på elevers hälsa på gruppnivå, vilket innebär att enskild elev inte kan identifieras. Då dessa uppgifter endast samlas in för syften som rör utveckling och förbättring av vården, och forskning inom området, så skyddas dessa under hälso- och sjukvårdssekretessen i Offentlighets- och sekretesslagen. Elevers personnummer som inhämtas för forskning behöver alltid ett godkännande från en etikprövningsnämnd och den centralt personuppgiftsansvariga.
Detta skyddar barnets uppgifter från åtkomst av obehörig och uppgifterna tas bort från EMQ när de inte längre anses relevanta. Särskild inloggning och kryptering implementeras för ytterligare säkerhet gällande uppgifterna.
De enda som ser uppgifterna, utanför relevanta instanser som kommer använda sig av informationen, är den vårdgivare som skickar in uppgifterna och personal för Centralt personuppgiftsansvarig som tittar på om den information som lagts in är korrekt.
Den myndighet som är centralt personavgiftsansvarig för Nationellt kvalitetsregister för elevhälsans medicinska insats (EMQ), är Region Östergötland.
Vill du veta mer om vilka enskilda hälsouppgifter som kvalitetsregistret registrerar och följer upp? Besök då deras hemsida: www.emq.nu