Till innehållet

Bergsjö

Omkring 15 kilometer norr om Kristinehamn längs med riksväg 26 ligger den gamla kulturhistoriska bygden Bergsjö. Det var här som en av Sveriges äldsta kanaler anlades - Norsbäckens kanal (1640). Tillsammans med Sveriges äldsta järnväg (klar 1850) blev det en viktig transportled av järnmalm ner till Bro, nuvarande Kristinehamn.

Bergsjö är idag ett område med modernt jordbruk, skogsbruk och ett antal andra entreprenörer såsom grävbolag, rörmokeri, handelsträdgård och ett bageri med kaffeservering på östra sidan av Hyttsjön.

I och omkring Bergsjö finns ett antal fina sjöar, djupa skogar och mycket rik flora och fauna. Den nya vandringsleden, Järnleden, börjar i Kristinehamn och slutar vid Arvidstorp och kommer att fortsätta längs västra sidan av Bergsjön. Bergsjön förser också Kristinehamn med dricksvatten.

Hjärtat och samlingspunkten i området är Bergsjö Bygdegård, naturskönt belägen på en kulle med utsikt över Bergsjön. I den före detta skolan arrangeras bland annat kafékvällar, grillkvällar, Valborgs- och midsommarfirande och höst - och julmarknad. När vädret tillåter anordnas på vintern en pimpeltävling. Alla utomhusaktiviteter har blivit riktiga folkfester som drar besökare från när och fjärran.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".