Mat i förskola och skola
Maten i förskolan
Maten i skolan
Klicka här för att komma till skolmenyn, du behöver skriva in aktuell skola i sökfältet för att se just din skola.
Varje skola har en egen meny
Varje skola får en egen länk eftersom menyn kan skilja sig åt. Skolorna har nu möjlighet att i viss mån anpassa menyerna för att skapa en större flexibilitet och kunna anpassa maten utefter sin skolas matgäster.
Det ger kockarna större möjlighet att anpassa menyn om de exempelvis märker att det slängs för mycket av vissa rätter, eller någon rätt uppskattas extra mycket. Det kan handla om att laga en fiskgratäng i stället för fiskbullar, om personalen i köken vet att just den rätten funkar bättre. På så sätt serverar alla skolrestauranger fisk denna dag men i olika variationer.
Har du behov av specialkost?
Varje skola kan tillhandahålla specialkost i enlighet med Riktlinjer för specialkost för förskola och skola för Värmlands län. Specialkost av medicinska skäl kopplat till allergi, celiaki eller annan födoämnesöverkänslighet ska styrkas med läkarintyg från behandlande läkare. För specialkost av medicinska skäl utöver allergi/födoämnesöverkänslighet ska intyg av behandlande läkare/dietist eller barnhälsovården/medicinska elevhälsan finnas.
2-veckorsmeny för elever med behovskost.
Riktlinjer för specialkost i förskola och skola för Värmlands län
Riktlinjer för måltider inom förskola, skola, fritidshem och skolkafeterior
Kristinehamns kommuns kost- och måltidspolicy
Maten i förskolan
Matvanorna har stor betydelse för hälsan, såväl för barn som för vuxna. Bra mat och fysisk aktivitet gör att barnen blir pigga och får lättare att leka och lära.
Frukost, lunch och mellanmål på förskolan består av en kost som närings- och energimässigt ska motsvara cirka 65 procent av dagsbehovet.
Alla förskolor har en gemensam meny. Varje dag serveras en lunchrätt, minst två sorters grönsaker, bröd, smör, mjölk och vatten.
Maten i skolan
Enligt skollagen ska skollunchen på grundskolan vara kostnadsfri och näringsriktig. I Kristinehamns kommun erbjuds alla elever inom grundskolan och gymnasiet avgiftsfria skolmåltider.
Kommunens skolluncher är näringsberäknade och följer de rekommendationer för energi – och näringsintag som finns för åldersgruppen.
Skollunchen ska bestå av en kost som närings- och energimässigt ska ge dig cirka en tredjedel av dagsbehovet. Det betyder att du måste äta de återstående två tredjedelarna någon annanstans för att du ska må bra och klara av din skoldag.
Alla skolor har en gemensam meny. Varje dag serveras två lunchrätter varav den ena är lakto-ovo vegetarisk. Som tillbehör serveras även en salladsbuffé med minst fem sorters sallader, bröd, smör, mjölk och vatten.
Hur och var lagas maten?
Förskolorna som organisatoriskt tillhör kost-och serviceavdelningen är tillagningskök som skickar mat till serveringskök inom skolförvaltningen. Våra tillagningskök inom förskolan är KRAV-certifierade och köper idag mellan 40-55 procent ekologiska livsmedel.
De flesta grundskolor och gymnasieskolor har ett eget tillagningskök. Endast två skolor har ett mottagningskök och får maten skickad till sig från ett av tillagningsköken.
Alla som lagar maten är utbildade kockar och för att maten ska bli näringsriktig anpassad till våra olika målgrupper inom förskola, skola och äldreomsorg följer vi de nationella riktlinjerna som finns för respektive målgrupp.
Läs mer här:
Organisation
Ansvarig driftchef Eva Andersson, tel 882 62
Brogårdsgymnasiet, tel 874 13
Presterudsskolan, tel 883 79
Södermalmsskolan, tel 882 84
Grunnebacka skola, tel 881 54
Björneborgs skola, tel 874 01
Äventyrets förskola, tel 869 05
Skeppets förskola, tel 884 58
Vipans förskola, tel 884 59
Ansvarig driftchef Catrin Narvelid, tel 882 68
Stenstalidskolan, tel 883 09
Strandskolan, tel 886 49
Djurgårdsskolan, tel 883 38
Ölmeskolan, tel 330 64
Björkdungens förskola, tel 884 81
Tallunden förskola, tel 880 98
Sannaparkens förskola, tel 868 10
Dimmans förskola, tel 885 74
Kontaktuppgifter
service.tekniska@kristinehamn.se