Prata om alkohol, fest och droger
Det bästa sättet att få veta hur din ungdom tänker kring alkohol, fest och droger är att fråga. Ungdomar brukar uppskatta att få en ärligt menat fråga, bara du visar att du är nyfiken och inte dömande. Var beredd på att du kan få svar som du inte vill ha, det viktigt att du i så fall håller dig lugn. Berätta hur du tänker och om det är något som oroar dig.
Tonårssäkra hemmet
Hjälp unga att göra rätt genom att plocka bort eller låsa in alkohol och tobak. Berätta att ni har koll på antalet öl eller snusdosor, och hur mycket sprit det är i barskåpet. Då vet de det ifall de själva lockas att ta eller om deras kompisar frågar om det. Håll också koll på medicinskåpet.
Prata med unga om att hitta sina nej
Många unga idag avstår faktiskt både från alkohol och droger, men i sammanhang där många andra dricker eller erbjuds narkotika kan det vara svårt att stå emot. Prata med din ungdom om vilka skäl hen har till att inte dricka eller prova droger. Är det träningen, ett livsstilsval eller vuxnas inställning? Vilket skäl känns rimligt för din tonåring? Det är lättare för din ungdom att göra kloka val om hen fått öva först. Ungdomen kan också få skylla på dig ”mamma kommer bli galen” ”pappa kommer att hämta mig strax”.
Att vara förälder
Har den bra kontakten mellan dig och din tonåring aldrig funnits eller nu nästan försvunnit? Det är aldrig försent att förbättra en relation!
Här följer fem tips från Tonårsparlören som du som viktig vuxen kan ta del av för att du ska känna dig stärkt i hur du kan tänka och agera när du pratar med din tonåring.
Maria Ungdom
Den som är mellan 13 och 25 år och har frågor eller problem kring alkohol och/eller droger kan få hjälp och stöd hos Maria ungdom Örebro. Även du som är förälder kan kontakta dem för råd och stöd. Detta sker genom det fria vårdvalet.
1. Ge kärlek och omtanke
Barn behöver kärlek och omtanke, oavsett ålder. Visa att du finns där för din tonåring. Om du är orolig för något, berätta varför.
2. Visa intresse och lyssna
En bra relation handlar framför allt om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och att du tar dem på allvar.
3. Kom ihåg att du är en förebild
Barn lyssnar till vad vuxna säger och ser vad de gör. Tänk på att du är en förebild, även när det gäller alkohol.
4. Var tydlig och sätt gränser
Var tydlig med vad du förväntar dig. Då vet tonåringen var du står och vad som gäller.
1. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Att köpa ut är olagligt och tonåringar som får alkohol hemma dricker mer än andra jämnåriga.