Till innehållet

Arbeta som röstmottagare under EU-valet

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. För att kunna genomföra valet är valnämnden beroende av röstmottagare under valperioden 22 maj till och med valdagen den 9 juni.  Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Vi söker dig som har ett hjälpsamt och vänligt sätt samt är mycket noggrann.

Arbetsuppgifter

Som röstmottagare ska du hålla god ordning i röstningslokalen, se till att det finns valsedlar och valkuvert utlagda och hjälpa de väljare som känner sig osäkra på hur det går till. Du tar du emot röster och prickar av de som röstat på en lista. Du ska också räkna antalet mottagna röster vid stängning. För din arbetsinsats som röstmottagare får du en ekonomisk ersättning.

Kvalifikationer

Som röstmottagare ansvarar du för att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Du vara noggrann, ha ett gott bemötande och god samarbetsförmåga. Du ska ha fyllt 18 år senast dagen då förtidsröstningen startar eller senast valdagen. Står du på något partis valsedel eller har politiska förtroendeuppdrag nuvarande mandatperiod kan du tyvärr inte bli röstmottagare.

Du ska även kunna prata och läsa svenska obehindrat. Det är meriterande om du kan fler språk än svenska.

Röstmottagare under förtidsröstningen

Den som är röstmottagare under förtidsröstningen blir timanställd under den period som förtidsröstningen pågår, det vill säga 22 maj till 9 juni. Förtidsröstningen har öppet varje dag. I samband med anmälan anger du hur många timmar per vecka du kan jobba som röstmottagare.

Röstmottagare under valdagen

I en vallokal jobbar sex till åtta röstmottagare i olika roller. Av dem leder och fördelar en ordförande arbetet tillsammans med vice ordförande. Det är myndighetsutövning att tjänstgöra som röstmottagare och du ansvarar för ordning i och i anslutning till vallokalen. Uppdraget som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt bemötande och stor noggrannhet. Du ska medverka till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt.

På valdagen tjänstgör du från ca klockan 7 med flera raster och efter att den sista väljaren lämnat sin röst så räknar ni samman rösterna till sent på kvällen.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

Utbildning och ersättning

Du som erbjuds att vara röstmottagare kommer att bli kallad till en obligatorisk utbildning som äger rum cirka två veckor innan förtidsröstningen börjar den 22 maj. Först efter genomförd utbildning utses (förordnas) du som röstmottagare.

Arvodet för röstmottagare som tjänstgör på valdagen är 3 300 kr för ordförande, 2 800 kr för vice ordförande, 2 700 för vaktmästare och 2 500 kr för övriga röstmottagare. Arvodet innefattar både utbildningstillfället och tjänstgöringen på valdagen och betalas endast ut vid fullgjord tjänstgöring på valdagen. 

De röstmottagare som tjänstgör under förtidsröstningen blir timanställda.

Så här anmäler du ditt intresse som röstmottagare

Tror du att uppdraget kan vara någonting för dig? Anmäl ditt intresse här via vår e-tjänst.

Anmäl intresse för att arbeta som röstmottagare

 

Kontaktuppgifter

Linn Carlsson - kommunsekreterare
linn.carlsson@kristinehamn.se

0550-880 09

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".