Till innehållet

Badplatser

Runt om i Kristinehamns kommun finns många fina badplatser. Här kan du bland annat bada i sjöar som Vänern, Skagen och Vismen.

På den här sidan har vi samlat information om de badplatser som sköts av kommunen och några andra populära badplatser i Kristinehamn. Mer information om badplatserna finner du på Visit Kristinehamns hemsida.

Att bada i coronatider

Till kommunens badplatser är alla välkomna; men här följer vi Folkhälsomyndighetens riktlinjer och håller avstånd till varandra både på land och i vattnet.

Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att själva badet i sig inte utgör någon risk för smittspridning, eftersom virusets möjlighet att infektera påverkas av utspädning, transport och reningsprocesser. I och med detta har Kristinehamns kommun valt att hålla sina badplatser öppna som vanligt.

Genom att sprida ut oss över alla de badplatser som finns i Kristinehamn kan vi tillsammans hjälpas åt att ytterligare öka avståndet mellan varandra, samtidigt som fler får möjligheten att njuta av sol och bad. Har ni möjlighet ber vi er också om att cykla eller gå till badplatserna istället för att ta bilen. Många av badplatsernas parkeringar är nämligen små, och om alla väljer att åka bil kan vi inte ta emot alla besökare.

Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridningen av covid-19 vid badplatser.

Hjälp oss hålla stränderna rena

Kristinehamns kommun hyr in entreprenörer som sköter städningen på våra badplatser. Ibland skickar vi även ut personal från kommunen som får bistå våra entreprenörer.

Sommarens hittills höga temperaturer innebär ett mycket högre tryck på våra badplatser än vanligt. Det är såklart jättekul att så många vill besöka våra dem. Men mer badgäster innebär tyvärr även mer nedskräpning, och den här sommaren har vi inte hunnit med den städning på stränderna som vi hade önskat.

Vi vill därför uppmana dig som badgäst att göra allt du kan för att det ska vara rent och fritt från skräp efter dig när du lämnar badplatsen du varit på. Plocka med dina matrester, papper, fimpar och annat skräp och släng det på angivna platser. Då är rent och fint även för den som kommer till badplatsen efter dig!

Vattenprover och badtemperaturer

En gång per månad under juni, juli och augusti tas ett vattenprov på alla kommunens badplatser. Förutom att vi då får reda på temperaturen får vi även veta om badvattnet är tjänligt eller inte med avseende på bakterier. Vi tittar också efter tecken på eventuell algblomning, men tar inga prover på det. Förekomsten av alger kan variera snabbt beroende på väderförhållanden vilket gör det svårt att få en uppfattning om aktuell förekomst genom provtagning. Med tanke på att provtagning bara görs tre gånger under säsongen är det viktigt att du som badar även tittar på vattnet och gör en egen bedömning i samband med bad.

I dagsläget (den 10 augusti 2021) finns det inga tecken på algblomning på Kristinehamns kommuns badplatser. Det kan dock snabbt ändras beroende på väder och vind. Stillastående vatten och värme under en period gör att algerna trivs och blommar. Titta på vattnet innan du badar! Ser det grumligt ut eller är färgat av ansamlingar av alger ut ska du vara vaksam och undvika att bada.

Läs mer om badvatten på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.

Senaste vattentemperaturerna (från mätning 10 augusti 2021)

Jutviken

19,7°

Skymningen

20°

Gräsviksbadet

19,2°

Gottbol

19,1°

Sandvikarna

19,3°

Bengtsgård

19,1°

Baggerud

18,1°

Revsand

18,8°

Hult

18,8°

 

Badplatser som sköts av kommunen

Långgrund sandstrand vid Vänern, fem kilometer från centrum. Här finns utedass. Du parkerar på Magasinsvägen och går några hundra meter till badplatsen.

Nyrenoverad badplats med bryggor i Vålösundet (Vänern), några kilometer från centrum. Här finns sandstrand, omklädningsbyggnad, säsongstoalett, soldäck och badbrygga.

Badplatsen är tillgänglighetsanpassad. Hiss finns från soldäcket ner till stranden, och det finns också en stålramp ner i vattnet. 

Bussförbindelse till centrum med linje 65.

Gräsviksbadet ligger vid sjön Vismen i Björneborg, cirka 10 kilometer söder om Kristinehamns tätort. Här finns sandstrand, säsongstoalett och badbrygga.

Gottbolsbadet ligger vid sjön Skagern i Rudskoga, fyra mil söder om Kristinehamns tätort. Här finns en 400 meter bred sandstrand med badbrygga, lekplats, grillplats och säsongstoalett.

Sandvikarna vid Vålön hör till Vänerskärgårdens finaste sandstränder. Hit kommer du med turbåt, eller egen båt.

På Vålön finns två sandstränder varav den ena är tillgänglighetsanpassad. Här finns två mulltoaletter, lekpark, öppen omklädningshytt, färskvattenbrunn och grillplatser.

Sandstrand, badbrygga och lekplats vid Vänern, tre mil söder om Kristinehamns tätort.

Botten är väldigt stenig de första tio metrarna (badskor rekommenderas), men sedan blir det sandbotten.

Övriga populära badplatser

Strand- och klippbad vid Vänern, drygt två mil söder om Kristinehamn. Här finns lekplats, beachvolleyplan, kiosk och toalett.

Läs mer om Baggerud

Sandstrand vid Vänern, ungefär 14 kilometer söder om Kristinehamn. Här finns en lekplats med bland annat hoppkudde. WC.

Sandstrand, lekplats, badbrygga, beachvolleyplan, grillplats och kafé vid Vänern cirka 15 kilometer söder om Kristinehamn.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".