Insamling textilavfall
Från 1 januari 2025 är det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Det betyder att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i restavfallet. De ska i stället lämnas till återvinning via kommunens insamlingssystem. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag.
Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter. Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand.
Vad räknas som textilavfall?
Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil ska lämnas till återvinning, oavsett om det är naturmaterial eller inte. Exempelvis:
- Kläder: allt från tröjor och byxor till underkläder och strumpor
- Hemtextil: handdukar, sängkläder, gardiner, filtar och mattor
- Väskor: handväskor, shoppingkassar av tyg, sminkväskor och plånböcker
- Accessoarer: slipsar, näsdukar och kepsar
Här kan du lämna in textilavfall
Textilinsamling finns på Strandmossens och Björneborgs återvinningscentraler, samt på vissa av våra återvinningstationer där du kan lämna textilier till secondhand och olika hjälporganisationer.
Det som är helt och rent kan lämnas för återbruk. Textilier som är trasiga kan lämnas till materialåtervinning.
Viktigt att tänka på
• Textilavfallet måste vara rent och inte innehålla några farliga ämnen.
• Textilavfallet ska vara torrt. Lägg det i en plastpåse.
Stora miljövinster
Konsumtionen av textil är hög inom EU och i Sverige konsumerar vi drygt 11 kilo textil per person och år. Samtidigt använder vi våra textilier en allt kortare tid – slit och släng har blivit köp och släng. Den svenska textilkonsumtionen orsakar i dagsläget över fyra miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar utsläpp från en bil som kör 850 000 varv runt jorden. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som konsumenten aldrig ser, osynligt avfall. Ett par jeans ger upphov till 28 kilo osynligt avfall och en t-shirt cirka 9 kilo osynligt avfall. Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall, det vill säga ökad återanvändning, second hand och materialåtervinning, att materialet tas till vara och blir till nya produkter.
Du kan göra skillnad
- Använda dina kläder och andra textilier längre, lufta dem i stället för att tvätta och följ tvättråden
- Köp begagnat i stället för nytt
- Lämna till återbruk istället för att slänga
- Lämna textil till insamling när den är utsliten
Tillsammans kan vi minska klimatpåverkan. En ökad cirkulär hantering av textilavfall är en viktig del i denna förändring.