Kontakt
Telefon: 0550-880 00 måndag-torsdag 7.30-16.30, Fredag 7.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Utställningar

Permanent utställning: Järnet födde staden

Järnet födde staden är en permanent utställning om Kristinehamns historia som du hittar på museets övervåning.

Utställningen tar sitt avstamp i berättelsen om hur och varför Kristinehamn blev en stad. Staden blev en knutpunkt för järnhanteringen, bland annat eftersom det var härifrån som järnet skeppades från bergslagen och vidare ut i världen. Utställningens namn, Järnet födde staden, kommer sig av att järnet haft betydelse både för att staden Kristinehamn bildades och för att det gett människorna som bodde här pengar till föda. Utställningen har tagits fram av museets personal i samarbete med scenograf Bo Jonzon och en särskilt tillsatt arbetsgrupp.

Pågående utställningar

Alfons Åberg - Kom och lek med Alfons Åberg
Onsdag 4 september – onsdag 23 oktober 2019

Lekutställningen Alfons Åberg öppnar en rolig och spännande dörr in till Gunilla Bergströms älskade barnboksvärld. I utställningen får barnen leka i Alfons miljöer, läsa och lära sig mer om Alfons värld. Interiörer från Alfons och pappans lägenhet blandas med utemiljöer från hans höghusområde och från böckerna. För barn i förskole- och lågstadieåldern. Turnéutställning för barn som producerades 2017 inför Alfons 45-årsdag.

Under utställningstiden erbjuder vi också sagostunder på svenska och andra språk. 

Kom och lek med Alfons Åberg och sagostunder på Historiska

Miniutställning - Macknostalgi 
3 september – 26 oktober 2019

Bensinstationerna i Sverige har blivit färre år för år. 1968 fanns det nästan 9000 bensinstationer i landet, 2013 var de drygt 2700. Genom åren har också en rad kedjor och varumärken försvunnit och mackarna gör mer än bara säljer bensin. På Kristinehamns Historiska vill vi väcka gamla mackminnen till liv, och det gör vi genom ytterligare en utställning i konceptet miniutställningar, där vi visar cirka 25 nostalgiska bilder från gamla mackar i Kristinehamn.

Onsdag 30 oktober 2019– fredag 10 januari 2020
Marieberg

Mariebergs hospital, senare Mariebergs mentalsjukhus, invigdes 1887 och är starkt förknippat med Kristinehamn. Många är också de ortsbor som arbetat där. Vad finns det för historia att berätta, hur var det att vara patient på Marieberg, hur var det att arbeta där? Mariebergskännarna Jan Bäckström och Lars Johansson som båda arbetat där, och som på senare år också forskat om hospitalet, ger sin bild i en utställning i samarbete med Kristinehamns Historiska.

Pudelrock, Punk och Fanzines - en 80-talsutställning

Sommaren 2019 kunde vi återuppleva punken och pudelrockens era i Kristinehamn! Mellan 15 juni och 31 augusti pågick en foto- och filmutställning av dokumentärfilmaren och fotografen Bengt Löfgren, född 1965 i Kristinehamn. Utställningen visade film och foton från Kristinehamn under punkens och pudelrockens storhetstid i staden på 1980-talet. 

Pudelrock, Punk och Fanzines - sommarutställning 2019 

Vår stad - Butiksnostalgi från Kristinehamn

Mellan 5 juni och 31 augusti 2019 visades miniutställningen Vår stad - Butiksnostalgi från Kristinehamn.

Herrekiperingar, frisörer, frukt, konfektyr, kaféer och cykelaffärer. Butiker och inrättningar som inte finns kvar, men som många kommer ihåg. Det finns få kuriosa bilder som väcker lika starka minnen som de på nedlagda butiker. Staden förändras, nya butiker öppnar och andra slår igen. Det som var ett konditori i går kan vara en blomsteraffär i dag, och där man tidigare kunde köpa kläder kanske en frisör huserar numera. Eller så har butikerna flyttat från innerstan och ut i köpcentra utanför stadskärnan. Hur har det sett ut i Kristinehamn? Finns det bilder som väcker dina minnen?

Skolornas Bildutställning 2019 – Frihet!

En bildutställning för och med barn, i samverkan med Kultur i skolan, Kristinehamn. Varje läsår arbetar alla barn i Kristinehamn från förskola till gymnasiet med ett gemensamt bildtema. Arbetet mynnar ut i en stor bildutställning, som är öppen för allmänheten. Utställningen 2019 var förlagd till Kristinehamns historiska och pågick 7-29 maj.

Erik Rafael-Rådberg

Mellan 13 februari och 24 april 2019 visades en utställning om skulptören och inredningsarkitekten Erik Rafael-Rådberg som föddes 1881 i Kristinehamn, och som dog 1961 i sitt hem Österviks kapell. Vem var personen och människan Erik Rafael-Rådberg, och vilka var människorna - konstnärerna och familjen - runtomkring honom? 

Kiosknostalgi i Kristinehamn

Tidningar, godis, glass och tobak. Med någon krona i fickan att köpa lördagsgodis för, pekade man genom glasrutan och bad tanten i kiosken att fylla den lilla papperspåsen med godsaker, en i taget. Fem-öres, tio-öres, tjugofem-öres… Förr fanns kiosker på många ställen i Kristinehamn. Kände du igen kiosken på bilden, var det dit du gick som barn? I vår kioskutställning mellan 6 mars och 27 april utlovades en massa kiosknostalgi. 

Sopor i Kristinehamn för länge sen...

En miniutställning om sophantering i Kristinehamn. Som ett led i att varje förvaltning i Kristinehamn 2019 ska bidra med ett återbruks-/återvinningsarrangemang, visade Kristinehamns Historiska en miniutställning med bilder av hur sophanteringen i staden såg ut för länge sedan. Utställningen pågick under februari 2019.

Idrottsliv - en utställning om Kristinehamnsidrotten

Mellan 31 oktober och 31 december 2018 presenteras Kristinehamns idrottshistoria med fokus på tiden mellan 1945-2000, Idrottsliv.

HJÄLTAR 

Mellan 12 september och 25 oktober 2018 kunde vi ta del av utställningen Hjältar i samarbete med Camp Nova.

Båtsommar

Den 20 juni invigdes sommarutställningen Båtnostalgi och båtbyggeri - en utställning om Albin 25, Sjöbjörn och andra båtmodeller från Kristinehamn. Utställningen pågick till och med 31 augusti 2018.

Fotoutställning från Bildarkivet med foton från Kristinehamn med omnejd

Mellan mellan 14 februari - 26 april 2018 kunde besökare ta ta del av bildarkivets fotosamling under namnet Foton från Kristinehamn med omnejd.

Klädedräkter

Mellan november 2017 och januari 2018 visades kläder från 1800-talet och fram till 1970-talet. Bland dräkterna fanns bland annat den borgmästaruniform som användes av borgmästare Elis Nordenfeldt, komplett med borgmästarstav och dräktvärja. Klädedräkterna kom från Kristinehamns och Varnums hembygdsförenings samling.

Kontaktuppgifter

Kristinehamns Historiska
historiska@kristinehamn.se

0550-885 70

Lena Örtlund - intendent
Lena.ortlund@kristinehamn.se

0550-883 53

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".