Till innehållet

Vad lämnas var?

Som privatperson kan du lämna ditt sorterade avfall gratis* på våra återvinningscentraler. Det ingår i den grundavgift du betalar. 

*en del fraktioner och vid större mängd avfall kan det tillkomma en avgift. Här kan du läsa mer om vilka (i stycke 7.7).

Du som är företagare

För dig som är företagare finns information om att lämna avfall här.

Så sorterar du ditt avfall

Är du osäker på hur du hanterar olika avfall? Testa ditt avfall här!

Här har vi listat de vanligaste sakerna som vi får frågor om, och information om var du kan lämna varje sak. Om du inte hittar det du letar efter är du välkommen att kontakta oss eller kika i vår sorteringsguide A-Ö

Asbest räknas som farligt avfall och går inte att återanvända, det deponeras hos godkänd mottagare. Materialet ska vara förpackat i förslutna säckar.

Exempel: Eternitrör och eternitplattor.

På Strandmossens återvinningscentral kan du som privatperson lämna asbest mot en avgift.

Företag

Företag kan lämna små mängder på Strandmossen se gällande prislista.
Tänk på att det är regelverk kring hur asbest ska hanteras. Det krävs tillstånd, anmälan och rapportering.

Batterier räknas som farligt avfall och ska inte slängas i soporna!

Lösa småbatterier lämnas i batteriholkar som vi har på alla våra återvinningsstationer, insamlare eller batterirör som vi har vid en del butiker. Det kan även finnas i en del soprum och du kan självklart lämna det på våra återvinningscentraler.

Skadade batterier måste hanteras med största försiktighet då det kan läcka ut vätska och utgör en brandrisk, lägg därför inte trasiga batterier med övriga batterier.

Alkaliska batterier

Det är den vanligaste typen av engångsbatterier och används till exempel i brandvarnare, fjärrkontroller och olika leksaker.

Litiumbatterier

Det finns en egen box för litiumbatterier på Strandmossen, här läggs alla större batterier. Litiumbatterier som sitter kvar i sin utrustning ska inte tas bort utan sorteras i fraktionen diverse elektronik.

Blybatterier (Bilbatterier)

Bly är en giftig tungmetall därför är det viktigt att det återvinns på rätt sätt. På våra återvinningscentraler har vi en specialbyggd container för inlämning av blybatterierna.

98% av batteriet går att använda igen.

Personbil, buss eller lastbil vars totalvikt inte överstiger 3500kg och inte är försedd med medar eller band och som är avfall ska omhändertas. Detta för att återanvändning, återvinning och miljöriktigt bortskaffande gynnas.

Bilproducenterna ansvarar för att uttjänta bilar omhändertas på ett miljömässigt godtagbart sätt genom att se till att det finns lämpliga mottagningssystem.

Innehavaren av en uttjänt bil får inte lämna den till någon annan än en producent, producenternas mottagningssystem eller auktoriserad bilskrotare.

Bestämmelsen finns i avfallsförordningen 3 kap 5 a § och gäller från och med 1 maj 2023.

Mindre roddbåtar av trä, plast och aluminium kan lämnas på Strandmossens återvinningscentral om du har tagit bort motor och annan elektronisk utrustning.

Däck utan fälg

Du kan lämna däck på Strandmossen- och Björneborgs återvinningscentraler som ingår i återvinningssystemet enligt svensk däckåtervinning, exempelvis personbilsdäck i begränsad omfattning.

Uttjänta däck ska återvinnas, de kan fortsätta att göra nytta i samhället i många år framöver fast i annan form. Man kan lämna sina däck gratis till en återförsäljare och du har rätt att lämna dem även om du inte köper nya däck. 

Företag och andra verksamheter ska vända sig till godkända entreprenörer, hämtning kan ordnas av Svensk däckåtervinnings upphandlade transportörer.

Däck omfattas av producentansvar, läs mer här.

Däck med fälg

På Strandmossen- och Björneborgs återvinningcentraler tas ingen avgift för att lämna däck med fälg. Du har också rätt att lämna dina däck med fälg hos en återförsäljare. De har då rätt att ta ut en avgift för kostnaden att ta bort fälgen från däcket.

Företag och andra verksamheter får vända sig till entreprenör.

Här slänger man det avfall som inte går att återbruka eller materialåtervinna på annat sätt.  I stället kan det ge el och fjärrvärme genom att bli bränsle i ett kraftvärmeverk.

Exempel: leksaker, böcker med hård pärm, byggnadsfrigolit, kuvert, tapeter, skumgummi, mjukplast som inte går att återvinna.

Avfallet får inte innehålla obrännbart material, farligt avfall, riskavfall, park och trädgårdsavfall, förpackningar eller annat avfall som går att återvinna.

Från och med januari 2025 ska textilier lämnas i eget insamlingssystem och ska då inte slängas i energiåtervinning.

Du kan lämna avfall för energiåtervinning på alla våra återvinningscentraler.

Ensilageplast och liknande kan du inte lämna på någon av våra återvinningscentraler.

Kontakta istället din återförsäljare eller Svensk ensilageplast retur AB

Alla produkter med sladd eller batteri ska lämnas som elektronikavfall när de är förbrukade, Exempel: datorer, hushållsmaskiner, batteriljus, solcellsbelysning, tv-apparater eller mikrovågsugnar. 

Elavfall innehåller material som kan återvinnas, metallerna kan återvinnas hur många gånger som helst utan att det tappar kvalitet. Elavfall kan också innehålla miljöfarliga ämnen som är skadliga för människa och natur. Släng inte elektronikavfall i restavfallet! 

Du kan lämna elavfall på alla våra återvinningcentraler. För mindre elavfall som exempelvis laddare, batteriljus eller telefoner så kan man lämna det i samlare, utomhusskåp och Miljöstation, vart de finns hittar du här.

Återvinn elektronik i butik

Alla butiker som säljer ny elektronik måste ta emot och återvinna gamla elprylar. I mindre butiker gäller en mot en-principen, alltså de återvinner din gamla eltandborste när du köper en ny. Större butiker (till exempel elektronikkedjor) måste ta emot elprylar oavsett som om du handlar nytt eller inte. Är du osäker? Fråga i din butik vad som gäller där. 

Företag

Företag och andra verksamheter ska ha med ett avlämnarintyg från el-kretsen vid ankomst till Strandmossen, då det är rapporteringsskyldighet på allt farligt avfall. Här kan du läsa mer. 

 

En hel del av det vi till vardags använder i hemmet räknas som farligt avfall. Här nedan ser du några exempel på vardagliga produkter som inte får läggas i soppåsen, det ska sorteras som farligt avfall och ska till rätt insamlingsplats. 

Du kan alltid lämna farligt avfall på våra återvinningscentraler, dessutom kan du lämna vissa typer på miljöstationer, i butiker eller i uteskåp. Läs mer om var du kan lämna farligt avfall.

  • Sprayburkar med färg, lim, ugnsrengöring eller liknande
  • Lågenergilampor (innehåller kvicksilver), glödlampor och lysrör.
    Läs mer om vad du ska göra med en trasig lampa.
  • Brandvarnare
  • Nagellack
  • Oljor (inte ätliga), oljefilter, smörjfett och diesel
  • Färg, tryckfärg, lack, lim och hartser
  • Lösningsmedel, till exempel aceton, bensen, bensin, eter, lacknafta, metanol och thinner
  • Glykol
  • Syror, till exempel saltsyra, svavelsyra, salpetersyra, ättiksyra, fosforsyra och myrsyra
  • Basiskt avfall, till exempel ammoniak, natriumhydroxid (kaustiksoda), starka tvätt- och rengöringsmedel
  • Fotokemikalier, till exempel oanvänd eller förbrukad fix och framkallare
  • Bekämpningsmedel, till exempel ogräsmedel, insektsmedel, träskyddsmedel och råttgift
  • Batterier (alla batterier ska lämnas in oavsett vad de innehåller)
  • Impregnerat eller på annat sätt kemikalieförorenat trä
  • Asbest (Strandmossen ÅVC. Kontakta personal, avgift tillkommer)
  • Termometrar och annat kvicksilverhaltigt avfall
  • El och elektronik – allt som drivs med sladd eller batterier

Övrigt

  • Mediciner ska alltid lämnas till apoteket. Sprutor och kanyler räknas som riskavfall och lämnas i en godkänd behållare som du kan hämta kostnadsfritt på apoteket. 

  • Vapen, ammunition och explosiva ämnen. Kontakta polisen för inlämning. 

Fyrverkerier, nödraketer, ammunition, sprängämne och explosiva varor ska inte lämnas inte på återvinningscentralen. Kontakta i stället tillverkare, återförsäljare eller polisen på nummer 114 14. 

Här lämnas hela fönster och dörrar med karm, glas, metallbeslag och persienn. Det får inte innehålla farligt avfall som exempelvis fogmassa med PCB. 

Den som har förpackningsavfall ska enligt avfallsförordningen sortera ut följande förpackningsavfall från annat avfall: 

  • Papper
  • Plast
  • Metall
  • Färgat glas 
  • Ofärgat glas 
  • Plastflaskor och metallburkar som är avsedda för ett retursystem 
  • Trä och avfall från övriga förpackningsmaterial exempelvis förpackningar av textil, keramik, porslin och sten 

Kravet på utsortering gäller inte en förpackning som på grund av sitt tidigare innehåll utgör farligt avfall och i stället ska sorteras och hanteras som farligt avfall. Utsorteringskravet gäller heller inte om förpackningen innehåller läkemedelsavfall, om förpackningen underlättar den praktiska hanteringen av läkemedelsavfall.   

Förpackningar på återvinningsstationer

Du kan också lämna förpackningar på en återvinningsstation.

På varje återvinningsstation finns en eller flera behållare för 

  • Glas: en behållare för ofärgat glas och en behållare för färgat glas 
  • Pappersförpackningar: förpackningar som innehåller minst 50 procent papper 
  • Plastförpackningar: hårda och mjuka förpackningar av plast 
  • Metallförpackningar: förpackningar av aluminium, stålplåt och aluminiumfolie 
  • Trycksaker: tidningar, journaler, kataloger, reklam och skrivpapper 
  • Behållaren för småbatterier har kommunen satt upp som en extra service  

Återvinningsstationerna drivs kommunalt. Det innebär att du kontaktar oss för eventuellt felanmälan. Det kan du göra via denna sida, här ser du även vart de olika stationerna finns. 

Innan 1 Januari 2027 kommer förpackningar att samlas in fastighetsnära. 

Gipsavfall från nybyggnationer, rivningar och renoveringar kan återvinnas och bli nya gipsprodukter. Du kan lämna hela och halva gipsskivor eller gipsbitar, nytt som gammalt. Gipset får ha kvar beläggning av tapet, väv, färg, spik, skruv och mindre trälister. Det ska däremot vara fritt från isolering, träreglar, stålreglar, plast, kakel och klinkers. 

Gips går till materialåtervinning och du kan lämna gips på alla våra återvinningcentraler. 

Du skrotar din husvagn genom att lämna in den på ett mottagningsställe för uttjänta bilar eller till en auktoriserad bilskrotare. 

Gäller ej sammansatta material, utan ren hårdplast som exempelvis trädgårdsmöbler i plast, pulkor och hinkar. 

Hårdplast kan lämnas på Strandmossens återvinningscentral och det går till materialåtervinning. 

Vi tar emot välförslutna, gärna dubbla säckar, med invasiva arter. För att säkerhetställa att arterna inte sprids är det viktigt att du försluter påsarna redan innan transport. 

Kontakta personalen på Strandmossen så hjälper vi dig! 

Här kan du läsa mer om vad som klassas som invasiva arter. 

Järn- och metallavfall kan vara till exempel:

  • Tunnplåtsskrot som badkar, cyklar, plåtskåp, takplåt, ventilationstrummor och trädgårdsredskap.
  • Grövre skrot som exempelvis balkar, axlar, grövre plåt, borrstål, jordbruksredskap och motorblock

Du får inte lämna wire, taggtråd, eller andra typer av härvigt material här. Inte heller trä, papp, plast, gummi, sten, eller betong får inte förekomma i avfallet. Bleckplåt lämnas som förpackning av metall.

Kassaskåp räknas inte som järn- och metallskrot. Om du vill kasta ett kassaskåp så kontakta personalen så hjälper de dig. 

Du kan lämna järn- och metallavfall på alla våra återvinningcentraler.

Får lämnas på alla våra återvinningcentraler. Skåpen ska vara tömda på matvaror. 

Alla olika sorters lampor lämnas i samma insamlingsbehållare. Ny sorteringsteknik tillåter att glöd- och övriga lågenergilampor som till exempel LED och halogen, samlas tillsammans.  

Trasiga lågenergilampor och lysrör ska tas om hand med försiktighet eftersom de innehåller kvicksilver. Om en lågenergilampa går sönder, använd inte dammsugare för att städa upp resterna eftersom det finns en risk att dammsugaren sprider kvicksilvret i luften. Trasiga lågenergilampor läggs i en tät behållare och lämnas in på en återvinningscentral.  

Du kan lämna lampor på alla våra återvinningcentraler. 

Ska lämnas in på apotek. 

Matavfall kan inte tas emot på återvinningscentralerna. Det ska lämnas hemma i den bruna tunnan, om kärlet är fullt kontakta oss för extra tömning. 

Här får du reda på vad som räknas som matavfall och hur du sorterar det.  

 

Allt fett som uppstår vid tillagning av mat, exempelvis från fritöser, stekbord eller stekpannor (spillfett) ska sorteras ut. Matfett och spillfett är ett avfall och det får inte hällas ut i vasken, eftersom fettet kan orsaka stopp när det stelnar i ledningarna på väg till reningsverket.

Det är förbjudet enligt lag att hälla ut fettet i avloppet och det kan bli stora kostnader för dig som privatperson för att åtgärda stopp i ledningarna. 

Mindre mängd kan du torka upp med hushållspapper och slänga bland matavfallet. Större mängd ska du samla in till återvinning. Spillfettet hanterar du enklast med hjälp av miljötratten som du kan hämta kostnadsfritt hos oss på Tuvetgatan 8 eller Strandmossens återvinningscentral. Du kan lämna in det på någon av våra insamlingsplatser:

  • Strandmossens återvinningscentral
  • Björneborgs återvinningscentral 
  • Återvinningsstationen ICA Maxi, Närkevägen
  • Återvinningsstation Södra Staketgatan
  • Återvinningsstation Tranvägen p-plats Sörkastet
  • Återvinningsstation Hyttgatan, Björneborg
  • Återvinningsstation Öståsgatan Bäckhammar
  • Återvinningsstation Mariestadsvägen Nybble
  • Återvinningsstation Visnums Kilsvägen Gaterud
  • Återvinningsstation Ölme Stolpen
  • Återvinningsstation Skottlanda
  • En del flerbostadshus erbjuder även det till sina hyresgäster.

Företag som hanterar matolja och spillfett? Läs mer här! 

Järn- och metallavfall kan vara till exempel: 

  • Tunt plåtskrot som badkar, cyklar, plåtskåp, takplåt, ventilationstrummor och trädgårdsredskap. 
  • Grövre skrot som exempelvis balkar, axlar, grövre plåt, borrstål, jordbruksredskap och motorblock 
  • Om du vill kasta ett kassaskåp så kontakta personalen så hjälper de dig.  

Du kan lämna järn- och metallavfall på alla våra återvinningscentraler. 

Registrerade mopeder räknas som fordon och ska lämnas till bilskrot. 

Möbler i trä utan stoppning lämnas i träavfall och stoppade möbler lämnas i stoppade möbler. 

Du kan lämna möbler på alla våra återvinningscentraler. Om du har möbler som fortfarande är i fint skick lämna det hellre till återbruk.  Vid större mängder hänvisar vi direkt till Strandmossen.  

Du lämnar till exempel löv, gräsklipp och kvistar i facket för trädgårdsavfall. Kom ihåg att du ska hälla ut avfallet och lämna säckar och liknande i kärlet bredvid. Du kan lämna park- och trädgårdsavfall på Strandmossen eller Björneborgs återvinningscentral. 

Nya bestämmelser angående trädgårds- och parkavfall

I Kristinehamns kommun har vi tagit ett beslut om att det fortsatt är tillåtet att elda mindre mängder torrt trädgårdsavfall om det kan ske utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön. Detta gäller också för majbrasor eller valborgsmässoeldar. Läs mer här.

Det är inte tillåtet att slänga invasiva arter i park- och trädgårdsavfall.

Mindre träd och vedartade buskar 

Ska lämnas separerat från annat avfall och får inte innehålla föroreningar som till exempel plastpåsar eller liknande. 

Stubbar och grövre stammar

Stubbar och grövre stammar sorteras för sig. Kontakta personalen så får du hjälp. Stubbar och grövre stammar lämnas på Strandmossen.

Hit räknas alla typer av plan- och spegelglas:

  • Laminerat och härdat glas från fordon och byggkonstruktioner
  • Färgat planglas (grönt, rökfärgat, brons, rosa och blått) 
  • Armerat glas. 

Får inte innehålla fönsterramar, fogmassa av PCB eller glaskeramik (som glashällar, ugnsluckor och glas från mikrovågsugnar eller ugnsformar). 

Du kan lämna plan- och spegelglas på alla våra återvinningscentraler. 

På våra återvinningscentraler ska du tömma säcken på allt innehåll. Plastsäcken lägger du sedan i avsedd behållare och plasten går till återvinning. 

Hit räknas allt avfall av sten, grus, cement, betong, porslin och kakel. Avfallet ska vara fritt från övrigt avfall - exempelvis plastpåsar eller annat emballage.

Materialet återanvänds som konstruktionsmaterial inom anläggningen och ersätter naturliga resurser såsom grusmaterial.

Du kan lämna porslin, lergods och stengods på alla våra återvinningscentraler. 

Restavfall tas inte emot på våra återvinningscentraler, det ska du lämna i ditt gröna kärl som du har hemma.  

Här kan du läsa vad som räknas som restavfall.

Riskavfall är till exempel kanyler, spetsar, sprutor med fast nål och liknande. Det får inte kastas som hushållsavfall, och inte heller lämnas som farligt avfall.

Du som är privatperson kan hämta en godkänd avfallsbehållare för riskavfall gratis på ett apotek. När behållaren är full tar du med den till apoteket, lämnar in den och får en ny.

Företag och verksamheter måste ansluta sig till ett insamlingssystem för att kunna lämna riskavfall. Läs mer om avfall och återvinning för företag

Läkemedel

Läkemedel lämnas alltid till apoteken för omhändertagande. Material från till exempel såromläggning ska förpackas väl i en soppåse med dubbelknut och kastas i soptunnan.

Slaktavfall kan du inte lämna på återvinningscentralen, kontakta i stället svensk lantbrukstjänst. 

De delar av djuret som inte ska användas till matlagning, djurfoder eller gödselmedel räknas som slaktavfall. De delar av djuret som blir över efter styckning och tillagning i köket är hushållsavfall. 

Vilda djur kräver inte insamling och får ligga kvar på fallplatsen i skogen, gärna långt in i skogen för att inte locka in rovdjur till bebyggelsen.

Slaktavfallet ska inte samlas ihop och tippas på ett och samma ställe i stora volymer. Misstänker du smittsam sjukdom ska du kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt. 

Från och med 1:e januari 2025 ska textilier sorteras ut och samlas in separat. Det gäller kläder av textil, hemtextil, inredningstextil, väskor av textil och accessoarer av textil. 

  • Det som är helt och rent kan lämnas för återbruk. 
  • Textilier som är smutsiga och trasiga kan lämnas till materialåtervinning. 
  • Kontaminerade textilier ska lämnas för energiåtervinning, ni ska inte lämna dem i insamlingsbehållarna. 

Du kan lämna textiler på Strandmossen- och Björneborgs återvinningscentraler. På vissa av våra återvinningstationer kan du lämna textilier till secondhand och olika hjälporganisationer. 

Du kan lämna alla typer av träavfall på Strandmossens och Björneborgs återvinningscentral.
Du kan lämna obehandlat, målat och lackat trä (ej impregnerat) till Nybble, Bäckhammar och Rudskogas återvinningscentraler. 

Obehandlat trä

Exempel: Omålat och obehandlat trä, lastpallar.

Får inte innehålla målat trä, takpapp. Går till energiåtervinning.

Målat eller lackat trä

Exempel: Målade trämöbler, får innehålla spik och gångjärn. Spånskivor, laminat.
Får inte innehålla impregnerat, takpapp eller isolering. Icke magnetiska metaller ska vara bortsorterade

Impregnerat trä

Exempel: Slipers, tryckimpregnerat trä, stängselpålar, trallvirke.
Räknas som farligt avfall och därför är det viktigt att det hamnar i rätt container, blir energiåtervinning. Får inte innehålla takpapp eller isolering.

Använda munskydd, skyddskläder, katetrar, engångshandskar, stomipåsar och blöjor är exempel på avfall du ska slänga i kärlet för restavfall du har hemma.

Det är skillnad på metallplattan och ljuskoppen i ett värmeljus. För att sorteringsprocessen ska bli rätt är det viktigt att ta bort metallplattan som sitter i botten och lämna dina värmeljuskoppar i den behållare som finns på återvinningscentralerna. Metallplattan slänger du bland järn och metallskrot.

Fråga gärna personalen om hjälp.

Du kan lämna värmeljuskoppar på alla våra återvinningscentraler.  

Kan lämnas på våra återvinningscentraler och går till materialåtervinning.

Exempel: Stora kartonger, flyttlådor, rullwellpapp.

Kontaktuppgifter

Vatten & Avfall - Telefontid 9.30-12.00 Måndag-fredag
vattenavfall@kristinehamn.se

0550-880 00

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".