Till innehållet

Hans Gunnar

Hans Gunnar ärvde ett sommarhus i Kristinehamns skärgård av sin far. Samtidigt dök en oväntad möjlighet upp att ta över ett hotell. De två tillfälligheterna blev startskottet för ett nytt liv och ett korståg med målet att locka turister till staden.

 

Varför valde du att flytta till Kristinehamns kommun?

– Jag ärvde ett sommarhus i skärgården av min far, berättar Hans Gunnar vars arv blev en anledning att återvända till Kristinehamn. 

I samband med sommarstugearvet dök ett tillfälle upp att ta över ett hotell i Kristinehamn. Det kan ha varit ödet för Hans Gunnar har jobbat hela sitt liv i hotellbranschen och umgåtts med tanken på att någon gång driva hotell i egen regi. Nu kom chansen, även om han inte aktivt letade.

Vid det här laget var Hans Gunnar ingen passionerad ambassadör för Kristinehamn. Från ungdomen bar han på minnen av en industristad med nedläggningar och rivningar av stora delar av de centrala delarna. Men kvar fanns inga grå rester av det förflutna. 

– Oj, wow, vad har hänt med Kristinehamn? Det hade ju blivit en turiststad, konstaterade Hans Gunnar. 

Efter ett besök på hotellet slog han till. Nu är han kristinehamnare sedan fyra år tillbaka och jobbar hårt för att få gäster att tycka om orten.

 

Vad är det bästa med att bo här?

– Det bästa med Kristinehamn är tillgängligheten, svarar Hans Gunnar. Det är nära till vatten och nära till Karlstad, Göteborg, Stockholm och Oslo tack vare goda förbindelser. Besökare tycker också att Kristinehamn är en bra utgångspunkt för utflykter till Nora, Mariestad, Mårbacka med mera. 

En annan tacksam aspekt av Kristinehamn, enligt Hans Gunnar, är det stora och centralt belägna utbudet av affärer som Jysk, Rusta och Metro. Samt flera fina restauranger.

– Så även om det bara bor 25 000 personer här så finns det mycket i relation till antalet invånare.

Hans Gunnar säger att kärleken till Kristinehamn paradoxalt nog ökar tack vare turisterna, snarare än kristinehamnarna. Turister tycker att staden är vackert bevarad – att det syns att det en gång var en rik stad med många pampiga byggnader – medan många kristinehamnare tycker att staden är riven. 

 

Vad gillar du att göra på fritiden?

På fritiden gillar Hans Gunnar att vara turist i sin egen stad och undersöka närområdet. För honom är det ett sätt att förena nytta och nöje. Han vill kunna ge välgrundade rekommendationer och svara på hur lång tid det tar att åka till olika platser. 

– Jag åker gärna till Kummelöns naturreservat, säger Hans Gunnar och fortsätter, eller ner mot Visnums Kil och Medhamn och tittar på landskapet och gårdar som gör närproducerad mat. 

Andra ställen som han gärna besöker och tipsar turister om är Bjurbäckens Slussar, Järnleden och Persbergsgruvorna liksom Lesjöfors museum med dess skildring av tiden då järnbruket blomstrade. Hans Gunnar har ett stort intresse för mode, historia och inredning vilket bland annat tar sig uttryck i inredningen på hotellet som andas 30-tal eller i hans engagemang på hembygdsgården där han hoppas på en förbättring av interiören i kafédelen.

Har du någon favoritutflyktsplats, ett smultronställe, i kommunen?

– Hults sommarhem är en fascinerande plats, tipsar Hans Gunnar. Det är ett litet trevligt fik varifrån man bara ser öppet vatten. 

– Fyrplatsen utanför Picassoskulpturen är också en dold oas där man bara ser öppet vatten. Vänern är unik på så vis att det till skillnad från en vanlig insjö är mer som ett hav där man inte ser stranden mitt emot.

– Vad som sker runt Picassoskulturen är också bra, tycker Hans Gunnar som uppmuntrar satsningarna på restauranger, små butiker och bänkar med bra solläge. Försköningen är total, sammanfattar han.

Hans Gunnar

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".