Till innehållet

Vedeldning

Ved är ett förnybart bränsle och ett bra alternativ för värme om du eldar på rätt sätt. 
Det finns några saker att tänka på när det gäller vedeldning, dels för att få en effektiv förbränningsprocess, och dels för att skydda din anläggning och minska utsläpp av skadliga ämnen. 

Störande rök och lukt kan uppstå även när du eldar i en vedpanna. Det kan bero på pannans ålder och konstruktion eller hur du eldar. Det är därför viktigt att eldningen sker på rätt sätt. 

Om du ska installera eller väsentligt ändra eldstad och/eller rökkanal/skorsten behöver du göra en anmälan till kommunens byggavdelning. 

Att tänka på när du eldar

Ta hänsyn till dina grannar genom att tänka på väder och vind när du eldar. Undvik trivseleldning vid tillfällen då röken slår ned i bostadsområdet. I tätbebyggt område bör du bara trivselelda i braskamin eller liknande i begränsad omfattning. 

Ved bör ha en fukthalt på ca 15-20 procent. Ved som är fuktigare än 30 procent bör inte eldas eftersom sur ved avger massor av rök och mycket lukt, och i värsta fall rentav sotflagor som singlar ner över omgivningarna. Dessutom får du ut mycket lägre värmeeffektivitet av eldningen. Fuktig ved medför också risk för att röken fastnar som tjära och sot i skorstenen, vilket i värsta fall kan orsaka skorstensbrand. Färsk ved innehåller upp till 50 procent vatten och behöver torkas under minst ett år för att fukthalten ska komma ner till 20-30 procent. 

Det är förbjudet att elda sopor, impregnerat eller målat virke i sin vedpanna. Sopor innehåller många olika ämnen som ger skadliga rökgaser. Impregnerat virke innehåller ofta arsenik eller andra tungmetaller. Askan kommer också att innehålla ämnen som är olämpliga att sprida i trädgården. Tänk också på att själva rökgaskanalen kan ta skada om du eldar sopor. 

Eldar du rätt och har en bra anläggning, ska röken antingen vara vit av vattenånga (kalla dagar) eller vara nästan osynlig och ge värmedaller (varma dagar). Vid ofullständig förbränning får du svart rök med kraftig lukt. Gulaktig rök betyder att den innehåller mycket tjära. 

  • Tänk på att en braskamin eller liknande inte får användas som huvudsaklig värmekälla, utan endast som kompletteringsvärme eller trivseleldning.
  • Ta hänsyn till dina grannar. Prata med dem om hur de påverkas av din eldning. Om det skulle uppstå konflikter kan du kontakta oss för att få hjälp och råd.

Dokument

Kontaktuppgifter

Hanan Othman - energi- och klimatrådgivare
hanan.othman@storfors.se

0550-651 74

Byggavdelningens servicetelefon - 0550-880 60
stadsbyggnad@kristinehamn.se

Telefontid mån, ons, tors 8-16, fre 8-12

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".