Till innehållet

Sysselsättning, daglig verksamhet

En funktionsnedsättning kan påverka din arbetsförmåga. Det kan leda till att du behöver extra stöd för att kunna jobba. Kommunens uppgift är att se till att du har rätt till stöd och tillgång till arbetsrehabiliterande insatser som gör att du enklare kan komma ut på arbetsmarknaden.

Om du på grund av din funktionsnedsättning inte kan arbeta kan kommunen erbjuda annan sysselsättning som är anpassad efter dina förutsättningar och behov.

 

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet är sysselsättning som utformas med hänsyn till dig och din funktionsvariation. Om du är mellan 18 och 69 år och omfattas av LSS personkrets 1 eller 2 har du rätt till daglig verksamhet. Detta förutsätter att du inte studerar eller arbetar. Syftet med daglig verksamhet är att ge en meningsfull vardag med rätt typ av stimulans, utveckling och gemenskap.

 

Hur får jag daglig verksamhet?

Insatsen är biståndsbedömd. För mer information kan du också ringa till oss på telefonnummer 0550-884 00.

Camp Nova

Camp Nova är beläget på gamla A9-området och erbjuder verksamhet till alla som har fått beslut om rätt till daglig verksamhet inom ramen för LSS. Du tar dig till Camp Nova på egen hand.

Även särskilt boende Värngatan samt erbjuder vissa platser för daglig verksamhet i mindre grupp. Prata med din handläggare om du vill veta mer. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på den här sidan.

Här är de verksamheter som du kan jobba inom på Camp Nova:

Camp Nova har ett kök där man både tar emot mat och serverar lunch samt bakar och serverar kaffe. Arbetsuppgifter inkluderar att duka och duka av, servera frukost, lunch och fika. Även disk och viss städning av kök och matsal ingår i arbetsuppgifterna.

Novagruppen arbetar med många olika uppgifter, till exempel mindre snickeriarbeten, cykeldemontering, återvinning, transporter och vissa uppdrag i Camp Nova-huset. Novagruppen tvättar även daglig verksamhets fordon och har vissa arbetsuppgifter i området utanför huset, exempelvis gräsklippning, växthus och trädgårdsskötsel.

Tillverkning av smycken, textilier, årstidsbundna aktiviteter, betong med mera. Även måleri och andra konstnärliga uttryck faller under denna verksamhet. En del av det som tillverkas här säljs sedan i daglig verksamhets second hand-butiken Nytt och Nött. Konstverket ordnar ibland utställningar för att visa det som skapats i verksamheten.

I den här arbetsgruppen ser vi till att det är fräscht och rent i huset samt utför enklare tvättjobb.

Här finns datorer där du kan arbeta med uppdrag från daglig verksamhets Kultur- och Mediacentrum (KMC), exempelvis skriva artiklar till verksamhetens tidning ”Hashtag”. Du kan också söka information som intresserar dig eller koppla av en stund med musik och filmer.

Vissa dagar i veckan kommer arbetshandledare från daglig verksamhets Kultur- och Mediacentrum (KMC) till Camp Nova. Då har du möjlighet att delta i aktiviteter som musik och drama. Du kan läsa mer om KMC här nedanför.

När du deltar i den dagliga verksamheten på Camp Nova har du också möjlighet att få taktil massage och delta i yogagrupper som anpassas till deltagarna individuella förutsättningar. Här finns även redskap för fysisk träning och du kan också delta i avslappnad sittande gymnastik.

Kultur- och Mediacentrum (KMC)

Verksamheten KMC har sina lokaler på Södra Staketgatan 10 C i Kristinehamn. Här har du möjlighet att ägna dig åt foto, musik och sång (individuellt och i grupp), dramaövningar, dans och teater, datorer och spel. KMC arbetar ofta med projekt och event, som till exempel teater- och musikuppträdanden och fotoutställningar.

Hos KMC kan du även delta i produktionen av daglig verksamhets tidning ”Hashtag”, och om du vill kan du själv skriva artiklar till tidningen.

KMC tar också emot beställningsarbeten som du kan arbeta med, exempelvis muggar och tröjor med tryck, affischer, vykort och mycket annat.

 

Externa placeringar

Daglig verksamhet har externa platser på olika företag eller i andra delar av kommunen och jobbar aktivt för att hitta platser utifrån önskemål och funktionsförmåga hos deltagarna.

Samordnarna som ansvarar för externa placeringar har sitt kontor i Juhlinska huset, och de jobbar individuellt med varje deltagare. Det är ett förberedande arbete inför en möjlig extern placering, där deltagaren till exempel ska kunna jobba självständigt till viss del, passa tider och ha god närvaro. På en eventuell extern placering fortsätter utvecklingsarbetet tillsammans med arbetsgivaren.

Samordnaren är med och skolar in deltagaren i verksamheten. Därefter görs kontinuerliga besök och uppföljningar. Vi finns också tillgängliga om behov uppstår vid annan tid.

 

Nytt & Nött butik

Second handbutiken Nytt & Nött ligger på Kungsgatan 44 i Kristinehamn och är en del i kommunens dagliga verksamhet. I butiken kan du arbeta med försäljning, varuplacering på hyllor och klädställningar, lagerarbete, sortering och prismärkning av saker som lämnas in till butiken.

Har du kläder eller andra prylar som du vill bli av med? Nytt & Nött tar gärna emot prydnadsföremål, kläder, skor, leksaker, böcker, tyg och liknande. Du kan lämna in dina saker i butiken under öppettiderna tisdag-fredag, eller måndagar mellan klockan 9-14.

Öppettider:

Måndag: stängt (endast inlämning av saker 9-14, knacka på eller ring 0550- 874 19).
Tisdag: 12-16
Onsdag: 10-14
Torsdag: 12-16
Fredag: 10-14

 

Juhlinska huset

Nedre plan

I Juhlinska huset, som finns på Nya Kyrkogatan 4 i Kristinehamn, driver vi på nedre plan en öppen verksamhet för alla. Det krävs inga beslut för att kunna delta, men drogfrihet är ett krav för att besöka verksamheten. Till oss kan du komma för att umgås, spela kort eller bara läsa en tidning för dig själv. I verksamheten finns dessutom ett litet kafé och ett par datorer.

Du som vill och har lust kan delta i vissa gemensamma aktiviteter under veckan.
Verksamheten är öppen varje helgfri vardag mellan klockan 08.00–15.30. Du behöver inte anmäla dig och personalen dokumenterar inget om besökarna.

Övre plan

Här har samordnarna för externa placeringar av daglig verksamhet sitt kontor.
Här finns också Fenixgruppen som är en daglig verksamhet där du behöver beslut från kommunens LSS-handläggare för att kunna delta. Fenixgruppen fokuserar på unga vuxna (18-35 år). I Fenixgruppen arbetar vi mycket med konst och hantverk, men ägnar oss även åt andra aktiviteter utifrån deltagarnas individuella behov och önskemål för fortsatt utveckling.

Kontaktuppgifter

Reception Camp Nova - Exercisvägen 2, Kristinehamn

0550- 858 50, telefontid 7.30-15.30

Kultur- och Mediacentrum (KMC) - Södra Staketgatan 10 C, Kristinehamn

0550- 858 91

Nytt och Nött butik - Kungsgatan 44, Kristinehamn

0550-874 19

Juhlinska huset - Nya Kyrkogatan 4, Kristinehamn

0550- 868 25

Lina Kjellman - Enhetschef daglig verksamhet
lina.kjellman@kristinehamn.se

0550-882 30

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".