Till innehållet

Hur kommunen prioriterar vid snö och halka

Här hittar du vanliga frågor och svar om hur kommunen prioriterar vid snöröjning och halkbekämpning.

Vi prioriterar snöröjningen efter följande ordning och snödjup:

  1. Skolvägar, bussvägar samt gång- och cykelvägar 3-4 cm
  2. Infarterna och de stora lederna 3-4 cm
  3. Innerstan 3-4 cm
  4. I övriga områden börjar vi ploga när det har snöat 7-8 cm

Om trädgrenar eller buskar hänger ut över vägen så kan vi inte ploga, eller om fordon är parkerade på ett olämpligt sätt.

Vid mindre snöfall snöröjer vi med egen personal. Vid större snöfall sker utryckning med full styrka och då har vi en mängd entreprenörer inkallade via vårt avtal med LBC.

Det beror på hur omfattande snöfallet är, men vid fullt pådrag är det omkring 30 fordon igång samtidigt.

Vi prenumererar på lokala väderprognoser från SMHI som vi använder som underlag tillsammans med våra generella riktlinjer om snödjup när plogning sker. Varje snöfall är unikt och vi gör en ny bedömning från gång till gång om och när vi ska skicka ut snöröjarna. Vi försöker, om det är möjligt, att vänta till snöfallet avtagit. Det är för att vårt arbete inte ska bli ogjort.

Vi prioriterar skolvägar, bussgator, gång- och cykelvägar samt infarter och ringleder. Det är därför dessa snöröjs och halkbekämpas först.

Därefter körs villagatorna.

Med hänsyn till att vi är ett stort antal personer och maskiner som jobbar parallellt och att alla snöfall kräver olika insatser så kan vi aldrig svara på exakt när vi kommer till just din gata. 

Vi har alltid ett antal maskiner som röjer snö igång samtidigt. Varje maskin har ansvar för ett distrikt med ett antal gator som ska röjas. För att det ska göras så effektivt och snabbt som möjligt så körs gatorna i distriktet vanligen i samma ordning från gång till gång. Det kan vara så att din gata är belägen i ett annat distrikt och snöröjs av en annan maskin än gatan bredvid. 

Kontaktuppgifter

Tekniska förvaltningen
tekniska@kristinehamn.se

0550-880 00 (växeln)

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".