Till innehållet

Fastighetsnära insamling (FNI)

Under hösten 2024 kommer vi att genomföra ett pilotprojekt av fastighetsnära insamling (FNI) på Sandfallet. Det är ett steg i vår satsning på en hållbar framtid, där vi förenklar återvinning för dig som bor här. År 2027 kommer FNI att bli obligatoriskt för alla fastigheter i kommunen enligt Riksdagsbeslut, men under hösten kommer boende på Sandfallet få chansen att prova på systemet. Testperioden pågår i cirka 6 månader.

Vad är fastighetsnära insamling?

Fastighetsnära insamling innebär att du kan sortera förpackningar direkt vid din fastighet, utan att behöva åka till en återvinningsstation. Vi hämtar ditt sorterade avfall med jämna mellanrum, vilket gör det både enklare och mer bekvämt för dig att bidra till en hållbar miljö.

Så fungerar testet på Sandfallet

Om du bor på Sandfallet kommer du att få ett 370-liters tvåfackskärl, där du kan sortera plast- och pappersförpackningar. Kärlet kommer att tömmas var 14 dag och tjänsten är kostnadsfri under testperioden.

Under pilotprojektet kommer vi att utvärdera testperioden tillsammans med dig genom bland annat en enkät där du får möjlighet att lämna värdefulla synpunkter.

Viktigt att tänka på:

  • Kärlet behöver dras fram till vägen vid tomtgränsen för att kunna tömmas eftersom vi kommer att testa olika insamlingsfordon.  

  • Tömning sker varannan onsdag (jämna veckor), och kärlet ska ställas ut vid trottoaren med handtaget utåt senast klockan 06.00 på tömningsdagen.

  • Endast tömda plast- och pappersförpackningar får läggas i kärlet.

  • Vid större förpackningar eller annat avfall som inte får plats hänvisas du till närmaste återvinningsstation (ÅVS).

Varför fastighetsnära insamling?

Det finns ett Riksdagsbeslut från 2022 som innebär att alla i Sverige ska kunna genomföra fastighetsnära insamling senast 2027, det vill säga sortera sitt förpackningsavfall i nära anslutning till sitt hem. Riksdagen har i sin tur gett uppdraget till Sveriges kommuner där varje kommun har i uppgift att lösa hur detta ska gå till. Genom att införa FNI vill vi göra det enklare för alla att återvinna och minska transportbehovet till återvinningsstationer. Målet är att öka återvinningsgraden och bidra till ett hållbart Kristinehamn.

Bild på stängt kärl framifrån och sedan ett öppet kärl bakifrån. 

Frågor och svar

Du är välkommen att höra av dig till oss för en dialog så hittar vi en lösning. 

Kärlet är 75 centimeter brett, 80 centimeter djupt och 110 centimeter högt, inklusive locket. 

Nej det kan du inte. Vi har ett uppdrag från Riksdagen att ordna fastighetsnära insamling. Därför är ett pilotprojekt viktigt då vi tillsammans kan utvärdera upplevelsen efteråt. Vi behöver er för att skapa en bra lösning! 

På hämtningsdagen behöver du ställa ut kärlet till tomtgräns för att vi ska kunna hämta förpackningarna. Vi kommer att testa olika insamlingsfordon för hantering av kärlen. 

Övriga dagar kan du ha ditt kärl vart du vill på din fastighet.

Det finns ett Riksdagsbeslut från 2022 som innebär att alla i Sverige ska kunna genomföra fastighetsnära insamling senast 2027, det vill säga sortera sitt förpackningsavfall i nära anslutning till sitt hem. Riksdagen har i sin tur gett uppdraget till Sveriges kommuner där varje kommun har i uppgift att lösa hur detta ska gå till

Testperioden pågår i cirka 6 månader.

I dagsläget kommer inga återvinningsstationer att tas bort. 
Från och med 1 januari 2027 kommer återvinningsstationerna vara till för skrymmande förpackningar. Fram tills dess, och under införandet att FNI, kommer vi utvärdera om och vilka som eventuellt ska tas bort. 

 

Fastighetsnära insamling (FNI) kommer vara gratis för hushållen, eftersom det är producenterna som betalar för att samla in förpackningarna. En standardtömning ingår. Om fastighetsägaren vill ha tömning oftare kan det tillkomma en avgift, men för villakunder är en sådan avgift ännu inte bestämd eftersom vi är i startgroparna med pilotprojektet.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".