Till innehållet

Så röstar du – steg för steg

Steg 1: Du får ett röstkort

Röstkortet talar om att du får rösta, i vilka val du får rösta och adressen till din vallokal. Röstkortet kommer med posten några veckor innan valet. Detta kort sparar du och tar med när du ska rösta.

Steg 2: Bestäm dig för om du ska rösta på valdagen eller inte

Du kan rösta i en vallokal på valdagen eller förtidsrösta i förväg. Kanske är du utomlands eller har svårt att ta dig till en vallokal på egen hand? Läs mer om vad som gäller på sidan Förtidsröstning.

Steg 3: Bestäm dig för vad du ska rösta på

Kanske vet du redan vilket parti du ska rösta på, eller så bestämmer du dig först när du kommer till vallokalen. Oavsett vad så finns det massor av hemsidor där du kan få mer information om partierna och om olika valfrågor. Du kan till exempel börja med att kolla på partiernas hemsidor.

Steg 4: Ta med legitimation och röstkort och ta dig till vallokalen

Vallokaler och lokaler där man kan rösta i förväg finns på många platser runt om i Kristinehamns kommun. Röstar du på valdagen ska du gå till den vallokal som finns uppskriven i röstkortet, men om du röstar i förväg kan du välja vilken förtidsröstningslokal du vill. 

Steg 5: Rösta!

När du kommer till vallokalen börjar du med att ta valsedlar från det parti du tänkt rösta på. Om du vill kan du ta valsedlar från några olika partier så att ingen kan se exakt vad du tänkt rösta på. Du tar också kuvert att lägga valsedlarna i.

När du tagit valsedlar och kuvert ställer du dig bakom en av de gröna skärmarna och lägger i valsedlarna i valkuverten. Lägg endast i en valsedel i varje kuvert. Om du vill kan du personrösta. Det går till så att du sätter ett kryss i rutan framför den kandidat som du vill välja.

Därefter tar du med dig ditt röstkort, din legitimation och kuverten med valsedlar i och ger dem till röstmottagaren.

Klart!

Du kan läsa mer om hur du röstar på valmyndighetens hemsida.

 

Information in other languages

You will find information in languages other than Swedish about how to vote at val.se.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".