Till innehållet

Användning av personlig elevdator

Som elev i Kristinehamns kommun får du låna en dator för att använda i skolarbetet. Datorn levereras med en laddare och ett skyddsfodral. Utrustningen är ett viktigt verktyg i undervisningen och kostar mycket att köpa in – därför måste du ta hand om den på bästa sätt. Du kan ta med datorn hem för skolarbete om din skola tillåter det.

Läs mer om Användning av molntjänster och internet

Viktigt att tänka på

  • Var rädd om datorn och använd fodralet som du fått.
  • Förvara datorn på ett säkert sätt och lämna den aldrig utan uppsikt.
  • Låna aldrig ut datorn till någon utan en lärares tillåtelse.
  • Ha alltid din dator och laddare i skolan under skoltid.

Om datorn går sönder ska du genast meddela din mentor eller skoladministratören. 

Skadeståndskrav vid skada

Om du har haft sönder datorn med flit eller om du anses ha varit vårdslös med den, så kan dina vårdnadshavare bli skyldiga att ersätta skolans kostnader, helt eller till viss del. Är du myndig är det du själv som betalar ersättningen.

Skolan gör bedömningen kring skadeståndskrav enligt skadeståndslagen (1972:207, kap 2, 4 §) och de riktlinjer som finns angivna här:

Riktlinjer för skadeståndskrav 

Utbyte av dator vart tredje år

Du får en lånedator i årskurs 4 som du sedan lämnar tillbaka i slutet på årskurs 6. I årskurs 7 får du en ny lånedator som du lämnar tillbaka i slutet av årskurs 9.

Väljer du sedan att studera på gymnasiet i Kristinehamn så får du en lånedator som du lämnar tillbaka efter du avslutat dina studier på gymnasiet.

Om datorn du lämnar tillbaka är mer sliten än vad som anses vara normalt, laddaren saknas eller om datorn inte fungerar alls så kan dina vårdnadshavare bli skyldiga att betala ersättning enligt samma riktlinjer som länkas till ovan. Är du myndig är det du själv som betalar ersättningen.

Det finns ingen möjlighet för dig att köpa lånedatorn i samband med återlämningen.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".