Till innehållet

Järnvägsparken

Järnvägsparken är en klassisk stadspark som ritades av Ester Claesson och invigdes 1934. Parken, som sträcker sig från Resecentrum i norr till tingshuset i söder, anlades längs med den dåtida järnvägen som gick rakt igenom området. En rad med björkar har planterats för att markera hur det gamla järnvägsspåret gick. Björkarna är ganska unga, men längs med Tullportsgatan i öster planterades redan på 1700-talet en trädallé – och en del av de träden skänker än idag skugga över förbipasserande!

Tillsammans med intilliggande parker som Hedinparken och Nämndhusparken hjälper Järnvägsparken till att skapa en stor grön oas mitt i Kristinehamn.

I Järnvägsparken hittar vi Palle Pernevis skulptur "Bit för bit". Kristinehamns kommun utlyste 1966 en tävling för utförande av en utomhusskulptur. Pernevis skulptur/fontän "Bit för bit" vann, och vinnande konstnär fick också välja plats för verket. Det sägs att Pernevi smög omkring i staden nattetid för att se ut en lämplig plats. 

Lekplats, parksoffor och vackra blommor

För den leksugne finns en lekplats och för den som bara vill ta det lugnt så finns det många parksoffor att slå sig ned på en stund. Stora planteringar med sommarblommor finns att beskåda varje sommar. Det finns en skylt som redogör för alla trädarter som finns i parken. Här kan du se skylten som en PDF-fil: Träd i Järnvägsparken. Du kan även se vilka träd som finns i parken via vår trädapplikation. 

Visa parken i vår digitala karta

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".