Till innehållet

Unikt gymnasieprogram till Kristinehamn!

Hösten 2025 kommer tågteknikprogrammet starta på Brogymnasiet i Kristinehamn - ett yrkesprogram med möjlighet till arbete direkt efter gymnasiet och med ett unikt spår in i arbetslivet.


Två elever som mekar under ett tåg. 

Unikt i Sverige

Brogymnasiet i Kristinehamn är den enda gymnasieskolan i Sverige som just nu erbjuder möjlighet till att studera tågteknikprogrammet. Liknande utbildningar finns, men inte för gymnasial nivå. Möjligheten till att läsa programmet är öppet för alla som är intresserade av tåg och spårdrivna fordon samt teknik, miljö, framtid och praktiskt arbete.

Det är riksintag på det nya gymnasieprogrammet, vilket betyder att du kan ansöka om plats på tågteknikprogrammet oavsett vart i Sverige du är bosatt. Du får möjlighet till att träffa nya kompisar från olika delar av Sverige med gemensamma intressen.

Det nya programmet passar dig som vill

• arbeta med tåg och andra spårdrivna fordon
• få ett unikt spår för kommande yrkesliv
• börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Redan hösten 2025 kommer den första omgången av tågteknikprogrammet att rulla igång, så ska du ansöka om gymnasium kommer programmet finnas som möjligt val redan i 15 januari när ansökningsperioden öppnar.


Lok inne på verkstad med en plåtskylt som säger "Arbete pågår".

Samarbete mellan näringsliv och skola

För att det ska vara möjligt för Brogymnasiet att utföra den här typen av utbildning så behöver det finnas tillgång till både lok, vagnar, verkstadslokal och kompetens - och det finns hos Tågab. Eleverna som går tågteknikutbildningen kommer ha möjlighet till både teoretisk och praktisk undervisning på plats hos Tågab.

Hos Tågab verkstad finns en bred kompetensbas med flera olika spetskompetenser. I grunden är de anställda inom Tågab verstad främst tågtekniker eller tågmekaniker. Ett litet urval av möjliga arbetsområden inom verkstaden är:

  • Elektrifierade eller dieseldrivna spårvagnar/pendeltåg
  • El- eller mekinriktning på eldrivna lok, el- eller mekinriktning på diesellok
  • Pneumatik- och mekinriktning på godsvagnar
  • Mekaniker inom komponentupparbetning t.ex motorer och boggier.

Det finns även möjlighet till att utvecklas och få befattningar såsom:

  • Planering/beredning av arbeten
  • Förrådsarbete för reservdelsoptimering
  • Teamledare, det vill säga leda och fördela i vardagen på verkstaden
  • Teknisk specialist, du är med i framtagning och implementering av förebyggande underhåll
  • Offert/projekt-arbete
  • Rotorsaksanalyser/uppföljning av nyckeltal för verksamheten
  • Utbildningssamordnare

Frågor och svar

Tågteknikerutbildningen är en yrkesutbildning inom gymnasieskolan. Efter examen från utbildningen ska eleverna ha kunskaper som behövs för att kunna arbeta som tågmekaniker eller underhållsmekaniker. Några kunskaper som ingår i utbildningen är spårbundna fordons funktion, felsökning, reparation och service, samt lära sig det viktiga samspelet mellan människa och maskin då det är ett yrke som har höga krav på säkerhet och kvalitet.

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram det som krävs för att nå grundläggande behörighet till högskolan.

Det ingår praktik på alla yrkesprogram på Brogymnasiet. Var och när du har din praktik kommer det att komma mer information om. Generellt är det praktik från årskurs 2. 

Ansökan till gymnasiet öppnar den 15 januari och sista ansökningsdagen är den 15 februari.

Mer information om hur och var du ansöker till tågteknikprogrammet och våra andra gymnasieprogram kommer. 

Ja, du kan utbilda dig vidare efter att du har gått tågteknikprogrammet. 

När du är färdig med gymnasieprogrammet får du en gymnasieexamen som tågmekaniker. Efter gymnasieexamen som tågmekaniker finns möjlighet att bygga på kompetensomfånget genom yrkeshögskola och därmed bli tågtekniker.

Det finns även möjlighet att utvecklas på din kommande arbetplats och till exempel bli team leader eller teknisk specialist. 

Det finns goda förutsättningar för att direkt få jobb efter gymnasieutbildningen till antingen tågmekaniker eller underhållsmekaniker. Om du skulle vilja specificera dig inom ett område så finns det möjlighet att utbilda dig vidare inom flera olika områden inom tågteknik och tågmekanik. 

Kontaktuppgifter

Martin Andersson - Rektor Brogymnasiet Programansvar: EE, FT, IN, NA, TE, TT
martin.andersson@kristinehamn.se

0550-858 05

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".