Flerbostadshus
Bygglov behövs alltid
Du behöver alltid bygglov för att bygga ett nytt flerbostadshus. Även ändringar i ett flerbostadshus kräver ofta bygglov eller anmälan.
Ska du bygga ett nytt flerbostadhus är det flera saker att tänka på. Den aktuella platsen och dess förutsättningar behöver tas i beaktan. Placering på fastigheten och utformning är saker att ta med i projekteringen då byggnader ska anpassas till stads- och landskapsbilden och ha en god form- färg och materialverkan. Om det finns en detaljplan måste man följa denna.
Ta gärna kontakt med bygglovsavdelningen redan i planeringsstadiet. Då kan du få vägledning kring vad som kan vara bra att tänka på eller som behöver redovisas för just ditt projekt.
Handlingar
Dessa handlingar behöver du för din ansökan
- Ansökan
- Nybyggnadskarta
- Situationsplan på en nybyggnadskarta
- Markplaneringsritning
- Ritningar, som plan-, fasad- och sektionsritningar
- Arearedovisning
- Dagvatten- och skyfall; övergripande lösning
- Anmälan kontrollansvarig
Här kan du hitta exempel på handlingar och ritningar du kan behöva.
I vissa fall behöver du även följande handlingar
- Parkeringsutredning
- Tillgänglighetsutlåtande
- Bullerutredning
Tänk på att ytterligare handlingar kan behövas i det enskilda ärendet. I så fall kommer vi kontakta dig när vi börjat granska ärendet.
I den här typen av projekt kommer vi alltid ha ett tekniskt samråd innan man kan erhålla startbesked och sedan efterföljande arbetsplatsbesök och slutsamråd. Läs gärna mer under Bygglovsprocessen.
Tillgänglighet
Ett nytt flerbostadhus ska vara tillgängligt för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Krav kring tillgänglighet specifieras i Boverkets byggregler och lämpliga mått för tillgänglighet i bostad går att finna i Svensk Standard (SIS).
Trafik och parkering
Tänk också på att trafiksituationen ska fungera med in- och utfarter, framkomlighet på fastigheten ska fungera för verksamheten, men även för Renhållningen och Räddningstjänsten. Det ska också finnas tillräckligt med bil- och cykelparkering och i bygglovsprövningen utgår vi från kommunens parkeringnorm.
Andra vanliga åtgärder
För att göra ändringar gällande ett flerbostadshus krävs det ofta bygglov eller anmälan. Tänk på att ändringar ska göras varsamt.
Exempel på vanliga åtgärder som kräver bygglov
- Göra utvändiga ändringar: Vill du ändra en byggnads yttre utseende behöver du vanligtvis bygglov. Exempelvis ändra eller sätta in nya fönster eller dörrar, måla om fasaden eller glasa in balkong.
- Inreda ytterligare bostad: Du behöver bygglov om du exempelvis delar en befintlig lägenhet till två separata lägenheter. Du behöver även bygglov om du ändrar ett bostadskomplement såsom cykelrum eller råvind till en eller flera bostäder.
- Ändra användning: Ska du ändra användningen av en byggnad eller en del av en byggnad, till exempel från butik till bostad så krävs det bygglov.
Åtgärder som kräver anmälan
- Ingrepp i bärande konstruktion: Om du vill göra en ändring som påverkar byggnadens bärande delar exempelvis att göra en öppning/avväxling i en bärande vägg för att ändra din planlösning eller sätta i ett större fönsterparti.
- Installera eller väsentligt ändra ventilationssystemet: Exempelvis installera nytt ventilationsaggregat.
- Ändra byggnadens brandskydd
- Installera eller väsentligt ändra eldstad/braskamin eller rökkanal
- Installera eller väsentligt ändra en hiss
- Installera eller väsentligt ändra vatten- och avloppssystemet
- Underhålla ett byggnadsverk: För byggnader som är särskilt värdefulla ur kulturhistoriskt perspektiv och omfattas av skyddsbestämmelser i detaljplan eller områdesbestämmelser. Åtgärder som syftar till att bibehålla, bevara eller återställa en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde räknas som underhåll.
Mer information
Om din fastighet omfattas av detaljplan kan det vara bra att titta i den för att ta reda på vad som gäller innan du börjar planera för det du vill göra.
Ansökan eller anmälan via e-tjänst
Du kan söka bygglov via vår e-tjänst.
Bygglov, bygganmälan och förhandsbesked - ansökan om
Boka tid för bygglovsrådgivning
Kontaktuppgifter
stadsbyggnad@kristinehamn.se
Telefontid mån, ons, tors 8-16, fre 8-12 (lunch 12-13)