Till innehållet

Sofia, Per och Saga

Per, Sofia och hunden Rapp är alla engagerade i svensk rättspsykiatri, numera med bas i Kristinehamn efter många år i Stockholm. Lägenheten de bor i är dessutom ett gammalt mentalsjukhus. Här uppskattar de det lägre tempot och hur generösa omgivningen är med sin tid.

Sofia, Per och Saga

Varför valde ni att flytta till Kristinehamns kommun?

– Startskottet var att jag fick jobb, säger Per och tittar på sambon Sofia. Jag hade läst en platsannons för ett jobb i Kristinehamn som lät intressant. Jag kollade genast pendlingsmöjligheterna och såg att det bara skulle ta 2 timmar från Stockholm enkel väg, fortsätter Per som är en van pendlare.

I 1,5 år pendlade Per till en övernattningslägenhet nära tågstationen i Kristinehamn. Under tiden fick paret sin dotter Saga. Att fortsätta pendla var inte rimligt. Nio månader efter att Per hade tagit över stafettpinnen i föräldraledigheten gick flyttlasset.

Sofia jobbar kvar i Stockholm men från distans, så när som på två dagar varannan vecka. Planen är att köra vidare på samma sätt fram till januari då Saga ska få en lillebror. Därefter kommer även Sofia söka efter ett jobb i Värmland.

 

Vad är det bästa med att bo här?

Trots att Sofia är från Karlstad – och hann bo som värmlänning i exil under 11 år – så var Per den drivande kraften för flytten till Värmland.

– Det var inget infall att flytta, tvärtom, säger Per vars personlighet matchar livet i en mindre ort. Det vi verkligen uppskattar är lugnet, att allt sker i lägre tempo här. Vi upplever ingen stress och känner att vi får mer tid av människor som vi möter, säger Per.

– Ett exempel är hur ett besök på mödravårdscentralen tar 60 minuter här jämfört med en kvart i Stockholm, fyller Sofia i medan Saga slänger figurer från Babblarna på golvet där hunden Rapp ligger och vilar.

– Närheten är också fantastisk, säger Per. Det är enkelt att ta sig till förskolan och naturen, eller att dra iväg och storhandla.

– Och närheten till mina föräldrar i Karlstad, fortsätter Sofia.

Familjen trivs i lägenheten som är på över 130 kvm och har högt i tak med stora fönster och utsikt över Vänern. Fastigheten är ett ombyggt mentalsjukhus vilket är passande eftersom både Per och Sofia jobbar inom psykiatrin. Till och med hunden Rapp har varit i branschen, då som sällskap till sjuka patienter.

Vad gillar ni att göra på fritiden?

– Vi är ofta ute i naturen med hunden eller hänger i lekparken här precis utanför där vi kan grilla korv, säger Sofia. 

En sak som familjen gillar, i synnerhet hunden Rapp, är brukshundsklubben.

– Men tiden för fritidssysslor är knapp, erkänner Per. Om han hade haft mer tid så skulle han gärna börja fiska.

Har ni någon favoritutflyktsplats, ett smultronställe, i kommunen?

– Ett ställe vi gärna åker till med Saga är Österviks Stadsbondgård, säger Sofia. Det är som en 4H-gård med hästar, får, grisar, höns, getter, kaniner, katter och alpackor.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".