Till innehållet

Kristinehamns kommun byter bank

I oktober bytte Kristinehamns kommunkoncern bankleverantör till Nordea och alla anställda, uppdragstagare och förtroendevalda behövde anmäla sitt lönekonto till Nordea för att få sin lön insatt på sin konto. Om du inte anmält ditt lönekonto i tid kommer du få lönen skickad som utbetalningskort istället.

För att få lönen insatt på ditt lönekonto behöver du anmäla ditt lönekonto till Nordea. Alla anställda, förtroendevalda och uppdragstagare behöver själva anmäla sitt lönekontonummer. Du behöver bara anmäla ditt lönekonto en gång.

Har du redan lönekonto hos Nordea så behöver du inte anmäla det igen, men det är bra om du loggar in och dubbelkollar att det är rätt uppgifter som är ifyllda i Nordeas digitala tjänst.

Kristinehamns kommun har bara digitala lönespecifikationer

Kristinehamns kommun slutade helt att skicka lönespecifikationer i pappersform i samband med bankbytet. Alla anställda i Kristinehamns kommun kan se sin lönespecifikation i personalsystemet Visma som du når via Kristinehamns kommuns intranät. Har du lönekonto på Nordea, Swedbank eller en lokal sparbank kan du välja att få din lönespecifikation till din internetbank. (För tillfället går det inte att anmäla att få din lönespecifikation skickad till Nordeas internetbank). Har du inte lönekonto hos Nordea, Swedbank eller en lokal sparbank skickas lönespecifikationen till Kivra om du har ett konto där. Har du inte Kivra kan du skaffa en digital brevlåda där utan kostnad: https://kivra.se/sv/privat. 

Är du förtroendevald eller uppdragstagare kan du få din lönespecifikation skickad till Kivra eller din internetbank hos Nordea, Swedbank eller annan lokal sparbank, men du kommer inte åt lönespecifikationen i personalsystemet Visma.

Frågor och svar om bankbytet

Om du inte registrerar ditt bankkonto i tid kommer din lön eller ditt arvode att betalas ut via ett utbetalningskort som skickas hem i brevlådan. Utbetalningskortet måste lösas in manuellt och kan vara förenat med en kostnad.

För att få lönen insatt direkt på ditt lönekonto kommande månader behöver du anmäla det till Nordea i deras digitala tjänst: https://www.nordea.se/privat/produkter/konton-betalningar/anmal-konto.html

Utbetalningskorten löser du in ett Nordea-kontor eller hos ett Clearon-ombud. Hos Pressbyrån och 7-eleven kan du få utbetalningar med Swish upp till 15 000 kronor. Är lönebeloppet högre löser de det genom att göra flera Swish-utbetalningar till dig. De andra Clearon-ombuden betalar endast ut i kontanter och utbetalningsbeloppet kan vara begränsat till 2 000 kronor, eller mindre om butiken har begränsad tillgång till kontanter för tillfället. Det tas ut en avgift för varje utbetalningskort som du löser in. 

​Här kan du se vilka Clearon-ombud som finns i nära dig: Inlösande butikskedjor - Clearon 

Hur blir det nästa månads​lön? 

Har du inte anmält kontot än och får ett utbetalningskort nu i oktober är det viktigt att du anmäler ditt lönekonto så snabbt som möjligt till Nordea, så att kommande utbetalningar sätts in på ditt konto. Det är du själv som ansvarar för att banken har ditt lönekontonummer. 

Nej, har du redan konto hos Nordea så behöver du inte anmäla ditt lönekontoMen det är bra om du loggar in och ser till att det är rätt kontonummer som står ifyllt.

Kristinehamns kommun slutar helt att skicka lönespecifikationer i pappersform i samband med bankbytet. Här kan du komma åt dem istället: 

 • Alla anställda i Kristinehamns kommun kan se sin lönespecifikation i personalsystemet Visma som du når via Kristinehamns kommuns intranät. 
 • Har du lönekonto på Nordea, Swedbank eller en lokal sparbank kan du välja att få din lönespecifikation till din internetbank. Du behöver själv anmäla dig till tjänsten i din internetbank. (För tillfället går det inte att anmäla att få din lönespecifikation skickad till Nordeas internetbank). 
 • Har du inte lönekonto hos Nordea, Swedbank eller en lokal sparbank skickas lönespecifikationen till Kivra om du har ett konto där. Har du inte Kivra kan du skaffa en digital brevlåda där utan kostnad: https://kivra.se/sv/privat. 

Är du förtroendevald eller uppdragstagare kan du få din lönespecifikation skickad till Kivra eller din internetbank hos Nordea, Swedbank eller annan lokal sparbank, men du kommer inte åt lönespecifikationen i personalsystemet Visma.

Har du lönekonto hos Nordea, Swedbank eller en sparbank kan du välja att få din lönespecifikatio skickad till din internetbank. Det ställer du in själv. För tillfället uppgraderar Nordea sin internetbank och det går inte att anmäla att få din lönespecifikation skickad till ditt konto hos dem.

Har du Swedbank eller sparbank gör du så här 

 • Logga in på din internetbank i Swedbank eller sparbank.  
 • Välj Övriga tjänster i menyn. 
 • Välj Utbetalningsdokument. 
 • Följ instruktionerna på sidan. 

Har du Nordea gör du så här

 • Gå till www.nordea .se och logga in i nätbanken.  
 • Välj Konton och betalningar i menyn. 
 • Välj E-lönespecifikation.  
 • Följ instruktionerna på sidan. 

Har du anmält att du vill ha e-lönespecifikationer till din bank tidigare behöver du inte göra det igen. 

Efter bankbytet går det inte längre att dra fackavgiften direkt via löneutbetalningen. Du behöver kontakta ditt fackförbund för att betala på annat vis, till exempel via e-faktura, faktura eller autogiro.

Efter bankbytet går det inte längre att dra försäkringen direkt via löneutbetalningen. Du behöver kontakta ditt försäkringsbolag för att betala på annat vis, till exempel via e-faktura, faktura eller autogiro.

Nej det behöver du inte göra. 

Nej, du blir inte automatiskt Nordea-kund. Nordeas löneservice används enbart av arbetsgivaren för att kunna betala ut din lön till ditt konto.

För att avtalet med Swedbank har gått ut och den nya upphandlingen vanns av Nordea.

Frågor och svar om kontoanmälan till Nordea

 1. Ta fram ditt Bank-id (mobilt eller på kort) och kontonumret som du vill ha din lön insatt på.  
 2. Använd en dator, platta eller mobiltelefon.
 3. Använd QR-koden eller gå in på https://www.nordea.se/privat/produkter/konton-betalningar/anmal-konto.html
  QR- bankbyte.png
 4. Klicka på "Anmäl konto". Läs instruktionerna i den digitala tjänsten. 
 5. A​rbetsgivarnummer kommer med per automatik för anställda i kommunen. Om du är nyanställd eller anställd hos de kommunala bolagen skriver du in numret från listan nedan. OBS! Du kan komma att behöva fylla i adressuppgifter och ändra landskoden till SE när du fyller i arbetsgivarnummer och ditt kontonummer.  
 6. Fyll i alla fält och klicka fortsätt efter varje steg.

Om det inte fungerar att anmäla ditt konto kontaktar du Nordea direkt på telefonnummer 0771 22 44 88. 

Kristinehamns kommun 

650273 

Kristinehamns energi AB 

650293

Kristinehamns bostäder AB 

650292

AB Kristinehamns industrifastigheter 

650295

Näringslivssamverkan i Kristinehamn AB 

650296

Kristinehamns elnät AB 

650294

Kontrollera att du fyllt i ditt kontonummer rätt. Om du klickar på frågetecknet vid rutan där du ska skriva in numret får du upp instruktioner på hur du ska skriva det. 

Om det inte fungerar att anmäla ditt konto så kontaktar du Nordea direkt på telefonnummer 0771 22 44 88.

Logga in i Nordeas digitala tjänst för kontoanmälan och uppdatera informationen där. Gör du det innan Kristinehamns kommun skickar lönefilen till Nordea kommer pengarna sättas in på rätt konto.

Om du har skyddad identitet anmäler du dig via inloggning med Bank-id. Väljer du att fylla i blanketten istället ska du inte ange adress, utan istället skriva ”skyddad adress”.

Påbörja Nordeas digitala tjänst för anmälan av lönekonto som vanligt. I första steget scrollar du ner på sidan och kryssar i boxen “Jag saknar Mobilt Bank-id alternativt Bank-id på kort eller använder löntagarnummer”. Följ sedan instruktionerna i tjänsten.

Logga in i Nordeas digitala tjänst för kontoanmälan på nytt och uppdatera informationen där.

Det spelar ingen roll, bara det är en giltig e-postadress. E-postadressen kan du ändra vid ett senare tillfälle om du loggar in i Nordeas digitala tjänst.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".