Till innehållet

Träna hemma

Regelbunden träning är bra för både kropp och själ. Det gör dig piggare, starkare och kan förbättra ditt minne. Att träna styrka och balans är särskilt bra för att minska risken för fall, vilket är viktigt för att behålla din hälsa. Och det är aldrig för sent för att börja!

Här nedan har vi olika filmer med övningar du kan göra för att träna styrka och balans.

Träna med filmerna

Försök att komma igång och gör styrke- och balansövningar minst tre gånger i veckan, men gärna varje dag. Man kan träna med alla filmerna i rad eller bara en, beroende på vad man orkar och vill.

Lite tips

  1. Övningarna ska vara lite utmanande men vad som är utmanande är väldigt individuellt. Börja gärna med att genomföra alla övningar med stöd, exempelvis en stadig stol eller köksbänken.

  2. När du känner dig säker på att du kan genomföra en övning med stöd bör du sträva efter att gradvis minska hur mycket stöd du tar med händerna. Det kan du göra genom att du släpper ett finger i taget för att se om du fortfarande kan hålla balansen. Börja släppa lillfingret, sedan ringfingret osv. Se till att du behärskar balansen i varje steg innan du går vidare till nästa.

  3. Om de stående övningarna känns för svåra kan du börja med bara de sittande övningarna och sedan eventuellt prova dig fram med de stående övningarna när du känner sig säkrare.

Filmer

Sittande rörelser 1

 

Sittande rörelser 2

 

Sittande rörelser 3

 

Sittande rörelser 4

 

Sittande rörelser 5

 

Sittande rörelser 6

 

Balansträning 1

 

Balansträning 2

 

Balansträning 3

 

Balansträning 4

Balansträning 5

 

Benstyrka 1

 

Benstyrka 2

 

Benstyrka 3

 

Benstyrka 4

 

Benstyrka 5

 

Benstyrka 6

 

Nyttiga länkar

Var med och träna framför tv:n. Go'kvälls träningsexpert Sofia Åhman tipsar om träningsformer som går att utföra hemma.

Klicka här för att träna med Sofia. 

Volontärverksamheten LivÅLust i Kristinehamns kommun är en kontaktpunkt mellan människor som vill göra en frivillig insats och de som önskar ta del av en. LivÅLust anordnar sociala träffar på Mötestplats Uranus på Kyrkogatan 9 i Kristinehamn, och på Träffpunkt Skottlanda, på Skottes väg 4 i Skottlanda.

Läs mer om allt som är på gång med LivÅLust här.  

Friskvården i Värmland ger stöd till dig som vill förändra dina mat- och motionsvanor och förbättra din hälsa. 

Här kan du läsa mer om vad Friskvården i Värmland kan erbjuda.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".