Till innehållet

David Andergard (S)

David Andergard (S) har så länge han minns varit intresserad av samhällsfrågor och främst tankarna kring de stora ekonomiska skillnaderna vi har mellan våra invånare i vårt land. Han är fackligt förtroendevald sedan många år och har haft många fackliga och politiska uppdrag samt samarbeten med politiska företrädare lokalt, regionalt och nationellt. För ungefär 2 år sen bestämde han sig för att börja driva frågor även den politiska vägen, som förtroendevald politiker.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

Arbete och kapital. Att Sverige ska vara ett jämställt land. Skillnaderna mellan de ekonomiska förutsättningarna skall minska. Kulturen ska vara kostnadsfri för våra invånare så långt det bara är möjligt. Kultur och folkbildning är en bärande del i vårt samhällsbygge och är personliga verktyg för frihet och utveckling.

Hur ser du på ditt kommande uppdrag?

Jag är glad över att jag blev vald till Ordförande i Kulturnämnden. Det var ju det jag siktade på! Vi har ett rikt kulturliv i Kristinehamn som ska vårdas och utvecklas så att flera invånare berörs av våra arrangemang. Folkbiblioteket i stan ligger mig varmt om hjärtat och är en viktig del i min socialistiska syn på ett värdegrundsrikt samhälle. Att kunna gå dit och få kunskap helt gratis är fantastiskt. Att nu kunna vara med och påverka kulturen i den utsträckningen så att den får vara fri från de ekonomiska och den sociala elitens strävan att ta över ”makten om tanken”.

Vad ser du fram emot?

Att tillsammans med övriga folkvalda i Kulturnämnden sätta kulturen högt upp på agendan i kommunen. Kultur för mig är värdegrundade och skapar normer i samhället och om fler berörs av den är jag övertygad att vi får ett fint solidariskt samhälle. Den fria kreativa kristinehamnaren sak få var just fri i olika kulturella sammanhang. Det vill jag bana vägen för i Kristinehamn.

Vilka utmaningar ser du?

Kultur berör de flesta människors känslor och drar i gång det stereotypa/svart vita tänkande hos människor om hur deras rätt det ska vara det rätta i frågor. Detta är kultur för mig för det skapar utveckling och sätter värderingarna på dagordningen. Samtidigt väcker det starka känslor som man får vara ödmjuk inför. Att ha ett långsiktigt perspektiv i tankarna då det kräver snabba beslut är viktigt att påminna sig om. Vi politiker ska ha visioner och idéer och inte detaljstyra.

Vad gör du helst en ledig dag?

Då frågar jag frugan om vi kan ta hunden på en långpromenad på förmiddagen. Då summerar vi veckan som varit samt bereder nästa veckas aktiviteter. Jag lyssnar efter om någon av mina döttrar behöver hjälp med något under dagen. Om det är så att handboll, ridning eller gymnastik inte är på schemat så lägger jag in en tvätt i tvättmaskinen och sätter mig och läser en god bok. När tillfället ges så åker jag gärna på någon konsert.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".