Till innehållet

Villa och radhus

Villa

Om du redan sorterar ut ditt matavfall så kan du bara fortsätta som vanligt. Har du fått ett brunt kärl men inte börjat använda det så är det nu en bra tid att starta din nya vana. Om du inte har matavfallsinsamling idag så kan du göra en ansökan om abonnemangbyte här.

Som konsument är man redan enligt lag skyldig att sortera sina sopor. Att sortera matavfallet bidrar till mindre miljöpåverkan genom ökad produktion av förnybara bränslen och ekologisk gödsel till jordbruk. Men självklart ger det störst effekt på miljön att inte slänga mat i onödan.

Under hösten 2023 kommer vi att köra ut matavfallskärl till de som fortfarande inte har insamling. Mer information kommer.

Radhus

Bor du i ett radhusområde eller annat område där ni har gemensam avfallshantering behöver styrelsen beställa matavfallsinsamling för samfälligheten. 

Matavfallstjänsten

För att sortera ut ditt matavfall behöver du material till köket och ett matavfallskärl för utsidan. Matavfallskärlet ingår i ditt abonnemang när du anmäler dig till matavfallsinsamling.

Detta ingår:

  • Ett ventilerat kärl för matavfall som rymmer 140 liter eller 80 liters.
  • Särskilda papperspåsar till matavfallet. 
  • Slaskupptagare för dina matrester.
  • Informationsfolder om vad du får och inte får lägga i matavfallsinsamlingen.

 

Vill du läsa mer om vad som räknas som matavfall kan du göra det här.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".