Till innehållet

Kommande utställningar

Evigt stolt i eget ljus – Sara Danius och modet

8 oktober 2022 – 29 januari 2023

Sara Danius, essäist, professor i litteraturvetenskap och Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare, var en kvinna med stort mod som också vurmade för mode. I utställningen Evigt stolt i eget ljus – Sara Danius och modet utgår vi från Sara Danius fyra nobelklänningar som konstverk.

Evigt stolt i eget ljus - Sara Danius och modet

Den osynliga världen - Hertha Hanson, Lin de Mol och Katrin Westman

18 februari – 23 april 2023

Utställningen Den osynliga världen bygger på myten kring vårgudinnan Persephone. Som liten flicka blir hon bortrövad av Hades till underjorden och återvänder som underjordens härskarinna. Den här antika myten representerar födelsen av årstiderna och är en metafor för liv och död, födelse och återfödelse.

Idag när skuggsidorna åter reser sig mot oss genom krig i Europa, klimatförändringar och politisk polarisering är Persephones historia mer än någonsin aktuell. Persephone är en bild av människan bortom polarisering. Hon rör sig fritt mellan världarna och håller både det gudomliga, det jordiska och skuggornas rike i sin hand. Ingenting är främmande för henne, synligt eller osynligt, födelse eller död, kreativitet eller ödeläggelse.

I samband med vårutställningen visas också årets stipendiat.

Sommarutställning Marimekko - Design i tiden

13 maj - 10 september

Utställningen visar Marimekkos tidiga historia med handtryckta Marimekkotyger och kläder från de första mönstren fram till 1975. Den är producerad av frilansskribenten Maria Jernkvist som skriver och föreläser om textilhistoria, och det är Marias privata samling av Marimekkotyger och vintagekläder som visas i utställningen med över 100 mönster av Maija Isola. Den mönstervärld som Maija Isola skapade förändrade inredningsidealen på 1950-talet. Med rötterna i folkkonsten rymmer hennes mönster både en dynamisk geometri och slingrande ornamentik.

Utställningen visar även mönster och mode från ikoniska formgivare som bland annat Vuokko Eskolin Nurmesniemi och Annika Rimala.

Marimekko grundades 1951 i Finland av formgivaren Armi Ratia. 2021 firade företaget 70 år. Marimekkos abstrakt mönstrade, bekväma klänningar blev en kontrast till tidens snäva och begränsande mode. Den blivande amerikanska presidenthustrun Jackie Kennedy porträtteras på omslaget till decembernumret av Sports Illustrated 1960 iförd Marimekkoklänning och märket blev en sensation internationellt. Marimekko har allt sedan dess fortsatt sätta färg inte bara på våra kläder utan också på våra hem. Välkomna till en mönsterfest som sprakar av färg och glädje!​

Avant  

22 - 23 september 2023

Anthony McCall  
www.anthonymccall.com

Höstutställning – Harry Moberg

7 oktober 2023 – 28 januari 2024

Kristinehamnskonstnären Harry Moberg studerade croquisteckning på Académie Grand Chaumiere i Paris och återvände med avbrott till Frankrike åren 1947 – 49. 

En av hans återkommande motiv är landskapet Provence i ett säreget ljus och en drömsk färgskala. Landskap är ett dominerande motiv för Harry Moberg, ofta befolkat av en ensam liten gestalt.

I flera av sina verk bearbetar han teman som längtan och återkomst. Han har bland annat skildrat Odysseus färder till havs och hur hustrun Penelope väntar i land tillsammans med sonen Telemakos. Motivet präglas av just de stämningar som ofta förekommer i Mobergs konst. Harry Moberg gjorde även skulpturer som blev uppmärksammade. Flera av hans långsmala figurer är påverkade av Giacommetti.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".