Till innehållet

Kommande utställningar

Avant: Anthony McCall

22 - 23 september 2023

Till årets Avant kommer den brittiskfödde ljuskonstnären Anthony McCall (född 1946).
AVANT firar att det är 50 år sedan Anthony McCalls "Line Describing a Cone" hade premiär i Sverige. Under kvällen visas den återigen tillsammans med flera andra verk av McCall. Vi får även lyssna till ett samtal mellan Greg Pope, Martin Grennberger och Anthony McCall.

Evenemanget är gratis, men du behöver föranmäla dig till: avantfilm2022@gmail.com

AVANT fortsätter sedan med filmvisningar under lördagen på biograf Arenan i Karlstad med start kl. 10.00.

McCall är känd för sina ”solid-light” installationer som ingår i en serie, ”Line Describing a Cone” som han började med redan 1973. Det är en volymetrisk form som består av projicerat ljus som långsamt utvecklas i tredimensionellt utrymme. McCall skapar verk som balanserar på gränsen mellan en lång rad av efterkrigstiden viktigast konstformer som film, teckning, performance och minimalism.

Han bor och verkar i New York. I början av 1970-talet var han en av medlemmarna av det brittiska avantgardet och jobbade med både film och performance. En period drog han sig undan konstvärlden, men började under 2000-talet att återuppta sitt arbete och har medverkat vid flera större internationella separat- och grupputställningar.

www.anthonymccall.com

Harry Moberg retrospektiv

7 oktober 2023 – 28 januari 2024

Kristinehamnskonstnären Harry Moberg visas på Kristinehamns konstmuseum i en retrospektiv utställning med måleri, skulptur och grafik.

Konstnären Harry Moberg (1927 - 2018) föddes i Öregrund, Roslagen på den uppländska kusten. Han arbetade som målare, skulptör och grafiker. Sina konststudier bedrev han på konstskolan Académie Libre i Stockholm. 1947 reste han tillsammans med konstnärsvännen Evert Lindfors ner till Marseille i södra Frankrike för att måla. Där blev han kvar i två år. Det franska landskapet skulle för alltid komma att bli en viktig inspirationskälla för honom. När han var tillbaka i Sverige och gjorde sin militärtjänstgöring i Karlstad gick han 1950 – 1951 en studiecirkel i teckning och måleri för konstnären Erling Ärlingsson. 

Han gifte sig med Ruth 1950 och flyttade 1953 till Kristinehamn. Han fortsatte att resa till Frankrike och även till Spanien, gärna i sällskap av andra Kristinehamnskonstnärer som Stig Olson, Ingemar Lööf och Sven Holm. På 1960-talet började han resa till Goult i Provence. Dit återvände han varje sommar. Landskap är ett dominerande motiv för Harry Moberg, ofta befolkat av en ensam liten gestalt.  

Flera av hans verk handlar om teman som längtan och återkomst. Han har bland annat skildrat Odysseus färder till havs och hur hustrun Penelope väntar i land tillsammans med sonen Telemakos. Motivet präglas av just de stämningar som ofta förekommer i Mobergs konst. 

Flera av Mobergs skulpturer föreställer långsmala figurer som kan föra tankarna till den italienske skulptören Giacometti.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".