Till innehållet

Kommande utställningar

2022

Evigt stolt i eget ljus – Sara Danius och modet

8 oktober 2022 – 29 januari 2023

Sara Danius, essäist, professor i litteraturvetenskap och Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare, var en kvinna med stort mod som också vurmade för mode. I utställningen Evigt stolt i eget ljus – Sara Danius och modet, där vi lånat första delen av titeln av Stina Wollter och hennes skulptur av Sara Danius som också kommer ingå i utställningen, utgår vi från Sara Danius fyra nobelklänningar som konstverk.

Evigt stolt i eget ljus - Sara Danius och modet

2023

Den (o)synliga världen - Hertha Hansson, Lin de Mol och Katrin Westman

18 februari – 23 april 2023

Utställningen Den (o)synliga världen bygger på myten kring vårgudinnan Persephone. Som liten flicka blir hon bortrövad av Hades till underjorden och återvänder som underjordens härskarinna. Den här antika myten representerar födelsen av årstiderna och är en metafor för liv och död, födelse och återfödelse.

Idag när skuggsidorna åter reser sig mot oss genom krig i Europa, klimatförändringar och politisk polarisering är Persephones historia mer än någonsin aktuell. Persephone är en bild av människan bortom polarisering. Hon rör sig fritt mellan världarna och håller både det gudomliga, det jordiska och skuggornas rike i sin hand. Ingenting är främmande för henne, synligt eller osynligt, födelse eller död, kreativitet eller ödeläggelse.

I samband med vårutställningen visas också årets stipendiat.

Sommarutställning Marimekko - Design i tiden

13 maj -  prel. 27 augusti 2023

Höstutställning - Harry Moberg

7 oktober 2023 - 28 januari 2024

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".