Till innehållet

Harry Moberg Retrospektiv

Harry Moberg-1.jpg

Harry Moberg retrospektiv på Kristinehamns konstmuseum

7 oktober 2023 – 28 januari 2024

Vernissage 7 oktober kl. 13.00

Under hösten och vintern visar Kristinehamns konstmuseum verk av den lokale konstnären Harry Moberg. Det blir en stor blandning av både målningar och skulpturer, och besökarna kommer kunna följa Harry Mobergs konstnärliga utveckling.
- Det blir en retrospektiv utställning som blickar tillbaka på en stor konstnär som lämnade oss för bara några år sedan, säger Lena Örtlund, intendent på Kristinehamns konstmuseum.

Tillsammans med sonen Jonas Moberg ställer Kristinehamns konstmuseum ut blandade verk från hela Harry Mobergs konstnärliga karriär. Här ryms allt ifrån grekisk mytologi till varma dagar i 50-talets Spanien. 

Möjlighet att köpa med sig delar av utställningen

De besökare som fastnar för något särskilt verk har i många fall möjlighet att köpa med sig det hem.
- Mycket, men inte allt, kommer att vara till salu. Det är lite ovanligt, men samtidigt väldigt spännande, berättar Lena Örtlund.


Om Harry Moberg

Konstnären Harry Moberg (1927-2018) föddes i Öregrund, Roslagen på den uppländska kusten. Han arbetade både som målare, skulptör och grafiker. Han studerade på konstskolan Académie Libre i Stockholm. 1947 reste han tillsammans med konstnärsvännen Evert Lindfors ner till Marseille, i södra Frankrike för att måla. Där blev han kvar i två år. Det franska landskapet skulle för alltid komma att bli en viktig inspirationskälla för honom. När han var tillbaka i Sverige och gjorde sin militärtjänstgöring gick han i en studiecirkel i teckning och måleri för konstnären Erling Ärlingsson.

Han gifte sig och flyttade 1953 till Kristinehamn. Han fortsatte att resa till Frankrike och även till Spanien, gärna i sällskap av andra Kristinehamnskonstnärer som Stig Olson, Ingemar Lööf och Sven Holm. På 1960-talet började han resa till Goult i Provence. Dit återvände han varje sommar. Landskap är ett dominerande motiv för Harry Moberg, ofta befolkat av en ensam liten gestalt. 

Flera av hans verk handlar om teman som längtan och återkomst. Han har bland annat skildrat Odysseus färder till havs och hur hustrun Penelope väntar i land tillsammans med sonen Telemakos. Motivet präglas av just de stämningar som ofta förekommer i Mobergs konst.

Många av Mobergs skulpturer föreställer långsmala figurer som kan föra tankarna till den italienske skulptören Giacometti.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".