Till innehållet

Lisa Larson - En resa genom åren

Lisa_Larson_tiger kopiera.jpg

Foto: Alvaro Campo

Sommarutställning 2024 - Lisa Larson - En resa genom åren

18 maj–15 september 2024

Vernissage 18 maj klockan 13.00

Kristinehamns konstmuseums sommarutställning presenterar Lisa Larsons konstnärskap i hela dess bredd och gläntar på dörren till hennes kreativa process utifrån mer än sju decennier av arbete, skapande fantasi och en stark kärlek till leran som material.

Lisa Larson, 1931-2024, har sedan 1950-talet varit en framgångsrik och internationellt uppmärksammad keramiker vars alster gått direkt in i hjärtat på miljontals människor. Hennes skicklighet i att med små medel fånga de karakteristiska dragen hos ett djur eller en människa har gett henne många beundrare. Humoristiska djur, känsligt utförda barnporträtt och kraftfulla kvinnogestalter tillhör hennes återkommande motiv. Hon slog igenom som nyanställd formgivare på Gustavsbergs porslinsfabrik och blev snabbt känd för sina uttrycksfulla, modernistiska figurer och kärl i stengods. Lisa har också formgivit bruksföremål och haft en omfattande produktion av unika kärl, ofta med expressiva dekorer. Under 2000-talet har hennes arbete fått en stor publik i Japan.

Hennes livsresa med keramiken.

Vid sidan av ett rikt urval serietillverkade föremål visas också prototyper, unika objekt, skisser och sådant som inspirerat henne, allt från träfigurer hon skar som tonåring, till de populära stengodsfigurerna från Gustavsbergs porslinsfabrik, hennes frilansformgivning för olika producenter och de senaste årens designuppdrag för japanska tillverkare. Utställningen bygger på Lisa Larsons egna samlingar och innehåller mycket som tidigare inte har visats.

Vid sidan av Lisa Larsons egna arbeten innehåller utställningen också verk av konstnärskollegor som hon inspirerats av eller stått nära, bland andra Stig Lindberg, Endre Nemes och Torsten Renqvist. Ett personligt urval av verk av konstnärskollegor i hennes vänkrets ger också en bredare bild av den modernistiska rörelse hon var en del av.

Till utställningen har Lisa Larson också gjort ett urval ur sin stora samling av folkkonst, som hon samlat under resor världen över och låtit sig inspireras av.

Utställningen är framtagen av Rian Designmuseum i Falkenberg i samarbete med en japansk utställningsproducent och startade sin resa hos sex olika museer i Japan 2020 – 2021. Efter att ha visats på Rian och Vandalorum i Värnamo, är det nu dags att ta utställningen till Värmland och Kristinehamn. Den värmländska kopplingen har Lisa genom att hennes man, konstnären Gunnar Larson, var född och uppvuxen i Grava utanför Karlstad. Kuratorer för utställningen är konstnären Mattias Larson, son till Lisa Larson, och Rians museichef Love Jönsson. Den svenska versionen av utställningen produceras av Rian i samarbete med Vandalorum. Till utställningen hör en tryckt katalog.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".