Till innehållet

Varning för bedrägeriförsök

Kristinehamns kommun har fått samtal av personer som blivit uppringda av bedragare som utger sig för att utföra ventilation- och brandskyddskontroller på uppdrag av Kristinehamns kommun. Detta är ingenting Kristinehamns kommun står bakom och varnar nu tillsammans med polisen för bedrägeriförsök.

På flera håll i Sverige har det förekommit att bedragare ringt runt för att boka tider med privatpersoner för ventilation- och brandskyddskontroll. För att komma in i bostaden har bedragarna ringt upp personer för att boka tider för kontroll av ventilationssystem och i Kristinehamn uppger bedragarna att de jobbar på uppdrag av Kristinehamns kommun. Detta är ingenting som Kristinehamns kommun står bakom.

 Kristinehamns kommun ger aldrig uppdrag till företag om att ringa runt till privatpersoner och boka tider för tjänster på det här sättet. Om du blir kontaktad via telefon och är fundersam kan du alltid be om personens namn och sedan ringa till kommunens växel för att få hjälp med att undersöka om personen arbetar i kommunen, säger Peter Eskebrink, Säkerhetschef i Kristinehamns kommun.

Polisen informerar

Fredrik Lundberg, kommunpolis i Kristinehamn uppmanar personer att vara uppmärksamma på dessa typer av samtal.

 Det förekommer att bedragare försöker ge sig på framför allt äldre genom att exempelvis erbjuda olika hantverkstjänster. Man ska tänka sig för innan man eventuellt bokar in en tid med personer som kontaktar en på det här sättet. Det är extra viktigt att man aldrig lämnar ut personuppgifter eller bankuppgifter via telefon. Har du blivit uppringd och känner dig osäker ska du avsluta samtalet. Har du blivit utsatt så ska du kontakta polisen så fort som möjligt, säger Fredrik Lundberg, kommunpolis i Kristinehamn.


Så undviker du att bli lurad

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

På polisens hemsida finns mer information om bedrägerier och hur du skyddar dig:

Läs mer om hur du skyddar dig mot bedrägeriförsök av oseriösa hantverkare

Läs mer om hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier

Läs mer om olika typer av bedrägerier

Läs mer om brott mot äldre och funktionsnedsatta

Om du får en faktura och anser att den är felaktig kan du läsa mer om hur du gör på Konsumentverkets hemsida hallåkonsument.se