Till innehållet

Två kristinehamnsbidrag till final i entreprenörstävling

Ester och Alice som går i klass 3D på Södermalmsskolan har gått vidare till final i entreprenörstävlingen Grundskoleutmaningen. Tillsammans med resten av klassen ha de skapat sin drömfabrik.  

Vi har samarbetat hela klassen och det har varit jätteroligt, säger Alice.  

Det är Ung Företagsamhet som varje år ger grundskoleelever i Värmland en utmaning som främjar kreativitet, entreprenörskap och problemlösning genom att ge eleverna ett skarpt case från ett lokalt företag. I år är det Volvo CE och Byggdialog som är i behov av input från eleverna.  

Klass 3D på Södermalmsskolan har tillsammans skapat sin drömfabrik till Volvo. 

– Vi har tänkt mycket på energi och miljön och har satt in solpaneler och vindkraft, säger Ester. 

De började arbetet med att fråga elever och lärare på skolan vad de skulle vilja ha på sin drömarbetsplats. Utifrån svaren de fick började hela klassen skissa på olika förslag.  

I fabriken finns bland annat ett gym med tillhörande bastu, eldrivna hjullastare, musikrum, café och robotar som kan lyfta tungt eller arbeta med farliga kemikalier. 

– De har varit helt fenomenala på att samarbeta! Hela klassen har gjort detta tillsammans, säger läraren Josefin Adrian. 

Framtidens skolgård med hållbarhet i fokus

Niondeklassarna har fått i uppgift att ta fram framtidens skolgård åt Byggdialog. I den kategorin har ett bidrag ut klass 9B1 gått vidare till final. Det är Ella, Aram, Bella, Agnes och Isak som står bakom bidraget som de valt att kalla för Framtids Oasen.  

– Hållbarhet, återhämtning och kreativitet har varit vårat fokus, säger Bella.  

Eleverna visar upp sin prototyp som bland annat innehåller stora grönområden, plats för olika fysiska aktiviteter så som basket, fotboll och cykling samt många sittplatser. 

– En skolgård ska vara en plats för alla, säger Ella.  

Final den 15 mars 

Under onsdagen den 21 mars ställde bidragen ut på Karlstad CCC tillsammans med de övriga finalisterna. Den 15 mars avgörs tävlingen och en vinnare i respektive kategori utses.  

– Det kom som en chock när vi fick veta att vi hade gått vidare till topp 3. Nu får vi se hur det går i finalen, säger Bella.  

IMG_0065.jpgIMG_0033.jpg