Till innehållet

Välkommen till höstens självhjälpsgrupper för anhöriga

Har du en vuxen vän eller anhörig med psykisk ohälsa? Då kan en självhjälpsgrupp där du träffar andra i samma situation vara något för dig.

Psykisk ohälsa kommer i många olika former. Detsamma gäller de anhöriga till den som lider av psykisk ohälsa.

Vare sig du är den som får otaliga samtal av från en ångestfylld barndomsvän varje vecka, den vars hjärta värker för en vuxen bonusdotter, den som grubblar över hur du bäst hjälper din sambo eller den som oroar dig för hur ett av dina vuxna barnbarn mår, så är du en anhörig. Om du vill kan du få hjälp att hantera din situation genom att dela den med andra.

Vad är en självhjälpsgrupp?

I en självhjälpsgrupp sätter vi tillsammans ord på känslor, tankar och upplevelser utan att bli kritiserade, avbrutna eller ofrivilligt kommenterade. Här får du tala fritt från hjärtat, eller bara lyssna. En självhjälpsgrupp är inte terapi eller behandling, utan en möjlighet till personlig utveckling med stöd av andra i liknande situationer.

Gruppen består av fem till åtta personer. De som deltar avger ett tysthetslöfte. Utgångspunkten för samtalen är teman som känns angelägna för dig och de andra som är med i gruppen. Det kan vara alltifrån omvälvande händelser, ensamhet och sorg till föräldraskap, uppväxtvillkor och relationer.

För vem passar en självhjälpsgrupp?

Om du har en vuxen vän, bekant, familjemedlem eller släkting som lider av psykisk ohälsa och det påverkar dig på något vis kan en självhjälpsgrupp för anhöriga vara en bra idé. Gruppen är till för dig som vill träffa andra i samma situation och som vill ha någon slags förändring i ditt liv.

Information och anmälan

Vill du veta mer eller anmäla ditt intresse kontaktar du Carin Övringe på
telefon 0550-885 79 eller e-post carin.ovringe@kristinehamn.se.

Träffarna börjar när vi fått in minst 5 anmälningar och sker i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.