Till innehållet

Lyckad kompetensutvecklingsdag för skolan

Vad gör egentligen lärarna på PKU-dagarna? Igår samlades alla personal från förskola till vuxenskola på Brogymnasiet och KCC för en inspirerande kompetensutvecklingsdag.

PKU står för planering, kompetensutveckling och utvärdering. Det är alltså tid då elever är lediga och lärarna får avsatt tid till just detta.

I år samlades hela skolförvaltningen i Kristinehamn för första gången på en gemensam kompetensutvecklingsdag, med ett brett och intressant program att djupdyka i.

Julgran i september

I hörsalen på KCC hölls en rad intressanta föreläsningar under dagen för personalen inom förskolan. Fokus låg på organisation, uppdrag och utveckling. Uppdraget som lärare sattes in ett större sammanhang, med samtal om hur allt hänger ihop. Från arbetet i den lilla barngruppen till verksamhetens långtgående planer.

Bland föreläsarna fanns bland annat rektorer, biträdande rektorer och förskoleutvecklare. Under dagen spreds också en något tidig julstämning från scenen, där organisationen presenterades i form av en julgran.

 


Skolförvaltningens organisationsträd i ny tappning. Några månader för tidigt?

 

– Jag är väldigt stolt idag, både över personalen i arbetsgrupperna som har satt ihop sådana fantastiska program till sina kollegor och över alla medarbetare. Det blir extra tydligt en sådan här dag hur mycket bra arbete som görs på vår förvaltning, för barnens skull. Jag är jätteglad, säger Monica Ingman, biträdande skolchef i Kristinehamns kommun.

 

Artificiell intelligens och digitalisering

På Brogymnasiet hölls en heldag för all personal på grundskolor och gymnasiet, med föreläsare, workshops och en minimässa med fokus på undervisning nu och i framtiden. Dagen inleddes med två inspirationsföreläsningar om artificiell intelligens (AI) och digitaliseringens roll i utbildning som hölls av Emil Andersson, Head of Google for Education, och Patrik Broström, Google Workspace-specialist på Online Partner.

 


Emil Andersson, Head of Google for Education, berättande bland annat om hur Google ser på framtidens lärande.


Patrik Broström, Google Workspace-specialist på Online Partner, gav många verksamhetsnära exempel på hur Artificiell Intelligens påverkar undervisningen, nu och i framtiden.

 

Efter morgonens inspirationspass hade deltagarna själva fått välja pass under resten av dagen i ett utförligt program av både interna föreläsare och inbjudna gäster. Deltagarna kunde till exempel lyssna på Lena Uvesten, förstelärare, och Therese Hasselroth, speciallärare, om lärmiljö som främjar delaktighet. De båda arbetar på Stenstalidsskolan, anpassad grundskola.

– Det är fantastiskt att vi i vår kommun kan arrangera en dag med så många interna och externa föreläsare. Det är generöst av vår personal att vilja och kunna dela med sig till varandra och vara nyfiken på varandras arbete i klassrummet. Det visar att det som är bra i ett klassrum kan ske även i fler klassrum, säger Jonas Bergman Wallin, skolchef i Kristinehamns kommun.

 


Mediecenter Värmland visade bland annat upp lånerobotar på minimässan på Brogymnasiet.