Till innehållet

Biltvättarhelgen 22–23 april

Biltvättar på gatan och garageuppfarten förstör vår vattenmiljö. Med Biltvättarhelgen vill vi få fler att tvätta bilen på en biltvätt. Stora Biltvättarhelgen 2023 är den 22–23 april 2023.

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det betyder att det vatten och medel som används rinner ner i våra dagbrunnar och går direkt ut i närmaste vattendrag och sjö - helt orenat. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö och svåra för naturen att bryta ner.

– Det råder en slags romantisering om att stå hemma på uppfarten och tvätta bilen en solig helgmorgon. I flera år har vi jobbat aktivt med att få bort den dåliga vanan och nu hoppas vi att våra kloka och miljömedvetna barn kan vara våra nya inspirerande hjältar och att vi vuxna lär oss att göra mer klimatsmarta val, säger Jeanette Olsson, Kund- Marknad VA.

Välj i stället att tvätta bilen i en gör-det-själv-hall eller automatisk biltvätt. Där finns reningsanläggningar för avloppsvattnet. Dina val kan bidra till ett renare vatten!