Till innehållet

Kristinehamns kommun klättrar högt i mätning

Kristinehamns kommun klättrar 38 placeringar i tidningen Fokus rankning av var i Sverige det är bäst att leva. Totalt landar kommunen på plats 43 av 290 kommuner. Av värmländska kommuner kammar Kristinehamns kommun hem tredjeplatsen!

- Det är roligt att se att Kristinehamns kommun ligger med bland de 50 bästa kommunerna i landet. Det är tryggt att bo här, och det finns goda möjligheter till utbildning och jobb. Men det finns såklart områden där vi kan utvecklas, och det kan vi ta lärdom av med den här typen av mätningar, säger Lars Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Kristinehamns kommun.

Undersökningen rankar Sveriges kommuner utifrån kategorier som utbildning, vård och omsorg, jobb, trygghet, infrastruktur och fritid, serviceutbud och ekonomi. Bland annat tittar man på skattesats i kommun och region, tillgång till vård, långtidsarbetslöshet, utbildningsmöjligheter och meritvärden i skolan, elpris och hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön.

Tidningen undersöker även tillgång till järnväg och kollektivtrafik, bredband och laddstolpar. Tillgång till vård och polis, samt andel behöriga lärare i kommunen är också faktorer som mäts.

Kommunrankningen utförs av statistikföretaget Infostat på uppdrag av tidningen Fokus. Bäst i Sverige blev Umeå, Luleå blev tvåa och Karlstad tog tredjeplatsen. I Värmland landade Karlstad på förstaplatsen och Hammarö på en andraplats, tätt följt av Kristinehamn.