Till innehållet

Elda rätt

Nu när energipriserna skenat iväg och det börjar bli kallare utomhus är det är det allt fler som vill värma upp sitt hem genom att elda i sin braskamin. Men - det finns några viktiga saker att tänka på vid vedeldning.

I tätbebyggt område bör du bara trivselelda i braskamin eller liknande i begränsad omfattning. Tanken med trivseleldning är att det ska vara ett komplement till din huvudsakliga värmekälla. Ta hänsyn till dina grannar genom att tänka på väder och vind när du eldar. Undvik trivseleldning vid tillfällen då röken slår ned i bostadsområdet.

Använd endast torr ved (i regel bör veden ha torkat under ett år för att fukthalten ska vara optimal) och elda inget annat än ved. Att elda avfall är både olagligt och kan riskera att blir en hälsofara i form av skadlig rök.

Störande rök eller lukt kan uppstå även när du eldar i en vedpanna beroende på hur du eldar, pannans ålder och konstruktion. Det är därför mycket viktigt att eldningen sker på rätt sätt. Eldar du rätt och har en bra anläggning, ska röken antingen vara vit av vattenånga (kalla dagar) eller vara nästan osynlig och ge värmedaller (varma dagar).

Tänk på att vid nyinstallation eller byte av eldstad (t.ex. braskamin) krävs en anmälan hos miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.

Här kan du läsa mer om Vedeldning.