Till innehållet

Beredskapsveckan 2023

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som startades av MSB 2017 och är tänkt att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs under vecka 39.

– Självklart deltar Kristinehamns kommun i den här kampanjen. Det är viktigt att sprida information om hemberedskap och att uppmana kristinehamnarna att öka sin beredskap inför eventuella samhällsstörningar eller krissituationer, säger Björn Söderman, säkerhetssamordnare på Kristinehamns kommun

Årets tema är: Öva!

Plötsligt går elen. Internet fungerar inte, det finns inget vatten i kranen. Du försöker ringa men signalerna går inte fram. Dagarna går. Det blir kallt inne, maten i kylen blir dålig och ditt betalkort fungerar inte. Vad gör du då?

Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. Enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till det. Därför har MSB valt öva som årets tema. 

Föreläsning med Civilförsvarsförbundet

Det finns ett växande engagemang i samhället för hur man som privatperson kan förbereda sig inför samhällskriser. Inte minst är intresset stort för hemberedskap. Även i år bjuder vi in till en föreläsning med Civilförsvarsförbundet som utbildar och informerar allmänheten om hemberedskap och säkerhet i vardagen. Föreläsningen är på KCC onsdagen den 27 september klockan 18.00. Det är gratis och alla är välkomna. Vi kommer att lotta ut en krisberedskapslåda bland deltagarna. 

Gå på bio

Under beredskapsveckan visas filmen Gränsen på biografen Bio & Bistro, Broängsgatan 3, i Kristinehamn. Filmproducenten Johnny Steen berättar om filmen och vilken roll Värmland spelade under andra världskriget.

Filmvisningen är ett samarbete mellan Bibliotek Värmland, Värmlands biografnätverk och Region Värmland. Du kan hämta din gratisbiljett på biblioteket. Rekommenderad ålder 15+.

 

Läs mer om Beredskapsveckan på MSB:s hemsida

Här kan du ladda ner en folder från MSB där det finns en QR-kod som leder till det webbaserade utbildnings- och övningsverktyget "Sju dagar"

På Länsstyrelsen Värmlands sida kan du ta del av alla evenemang  under veckan