Till innehållet

Nya podden – Våga digitalt: "Det är en frihetsrevolution"

Varför behöver Kristinehamns kommun bli mer digital? Vad är ens digitalisering? I podden Våga digitalt berättar vi om hur Kristinehamns kommun blir starkare och smartare genom att ställa om och om hur nya, digitala arbetssätt skapar verklig nytta — för alla.

Sensorer som larmar om fulla soptunnor, AI som upptäcker lässvårigheter hos barn i god tid, närvarostyrd uppvärmning i byggnader, digital teknik som upptäcker vattenläckor… Listan på nyttan med digitala lösningar kan göras lång.  

Digitalisering används dagligen som ett verktyg för att utveckla service och tjänster i Kristinehamns kommun. Och ännu mer kommer det bli i framtiden. För att berätta  digitalisering – varför gör vi och vad – har vi startat en podd. 

Lyssna på första avsnittet här: "Det är en frihetsrevolution"

Utmaningar som behöver lösningar

​​– Vi blir färre som ska försörja fler. Vi måste ändra vårt arbetssätt och då är digitaliseringen en av vägarna dit. Det ger oss möjligheter att utföra våra uppdrag på nya sätt, förklarar kommundirektör Martin Willén. 

Ett exempel är äldreomsorgen där man tack vare digital teknik kan ha tillsyn på natten, utan att störa den äldre som ligger och sover. En kvalitetsförbättring för den som får stödet och en frihet, menar Martin Willén. 

​​– Du kan ha dörren låst eftersom ingen behöver komma in till dig på natten. Det är en sorts frihetsrevolution för den som får kommunens stöd. På område efter område kan vi med hjälp av digital teknik kan vi göra vår service till invånarna bättre, förklarar han.

Alla avsnitt av podden kommer att samlas på kristinehamn.se/digitalisering. De kommer även att gå att lyssna på i vanliga poddappar.

Programledare och producent: Maria Widar 
Speaker: Lena Saltberg 
Medverkande: Katarina Lagerquist, Martin Willén, Iwona Carlsson och Johan Hedberg. 
Kontakt: digitalisering@kristinehamn.se