Kristinehamns kommun får eftertraktad lokförarutbildning
Behovet av lokförare är stort i Sverige. Därför kom beskedet att Kristinehamns kommun får bedriva lokförarutbildning som en glädjande nyhet.
– Det är verkligen jätteroligt, en bra start på året, säger Samuel Carlén, ordförande i nämnden för arbete, kompetens och välfärd.
Kristinehamns kommun, Närsam och Tågab står tillsammans bakom ansökan om yrkeshögskoleutbildningen. Det är en eftertraktad utbildning eftersom lokförare är ett bristyrke. Efter genomförd utbildning är man mer eller mindre garanterad jobb.
– Eftersom det är en så eftertraktad utbildning räknar vi med att få sökande både lokalt från Värmland, men även från resten av Sverige, säger Robert Rahmn, rektor på Komvux.
Utbildningen startas upp i september och just nu pågår arbetet med det praktiska inför att ansökan öppnar. Bland annat ska ett branschråd tas fram, lokaler ska ordnars och personal ska tillsättas.
– Det finns att göra men det känns spännande och det är jättekul att vi får denna utbildning till Kristinehamn, säger Robert Rahmn.
Lokförarutbildningen kommer att pågå under 44 veckor inklusive arbetsplatsförlagd praktik och lönen för en lokförare är hög sett till utbildningens längd. Den som går utbildningen kan räkna med en lön på runt 40 000 kronor i månaden innan diverse tillägg.
Bra för både kommunen och näringslivet
Kommunen bedriver sedan tidigare vårdadministratörsutbildning, och med lokförarutbildningen innebär det att kommunen kommer att erbjuda två yrkeshögskoleutbildningar till hösten.
– Det är verkligen jättekul, och ett jättelyft för kommunen när det kommer till högkvalitativa yrkesutbildningar. Utbildningarna skapar förutsättningar för fler att komma ut på arbetsmarknaden, samtidigt som det hjälper till att lösa kompetensförsörjningsfrågan. Yrkesutbildningar är således bra både för kommunen och näringslivet, säger Samuel Carlén, ordförande i nämnden för arbete, kompetens och välfärd.