Till innehållet

Biltvättarhelgen 2024: Kom och prata hållbar biltvätt med oss

Är du en av dem som tvättar din bil hemma på uppfarten? Då kan du oavsiktligt bidra till att förorena våra vattendrag med olja, tungmetaller och asfaltsrester. Kom och prata med oss den 27 april, vi står på Kungsgatan mellan klockan 11–14.

Varför biltvättarhelgen är viktig

Biltvättarhelgen är en årlig kampanj som syftar till att öka medvetenheten ring miljövänliga biltvättmetoder och minska föroreningen av våra vattendrag. I år pågår kampanjen mellan 27–28 april.

– Det finns en slags romantisering kring att tvätta bilen hemma på uppfarten en solig helgmorgon. Under flera år har vi aktivt arbetat med att förklara varför det är viktigt att göra annorlunda. Vi har en fantastisk skärgårdskommun som vi tillsammans måste värna om, berättar Jeanette Olsson, kund- och marknadsansvarig på Vatten och Avfall i Kristinehamns kommun.

Biltvätt på gatan och garageuppfarten förorenar vårt vatten

Varje år genomförs cirka 15 miljoner biltvättar direkt på gatan, vilket innebär att kemikalier och föroreningar sköljs direkt ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i våra vattendrag och sjöar utan att ha renats. Dessa ämnen är skadliga för både människor och miljön, och deras påverkan är svår att bryta ner för naturen.

Genom att välja att tvätta din bil i en godkänd tvättanläggning i stället för på gatan eller garageuppfarten kan du göra en positiv miljöinsats. Gör-det-själv-hallar och automatiska biltvättar har reningsanläggningar för avloppsvattnet, vilket minskar risken för förorening av våra vattendrag och bidrar till ett renare vatten.

– I år står vi längs med Kungsgatan i Kristinehamns centrum för att få möjlighet att prata om detta med alla som passerar, avslutar Therese Ternevid Alstad, miljösamordnare på Vatten och Avfall i Kristinehamns kommun.

När: lördag 27 april, klockan 11:00–14:00
Var: Kungsgatan (gågatan) i Kristinehamns centrum