Till innehållet

Digital lots hjälper en förstå ny teknik

digital lots 2.jpg

Kristinehamns kommun har sedan hösten 2022 en anställd digital lots som ska hjälpa äldre och personer med funktionsnedsättningar att få en mer digital vardag.

Lotsen heter Anders Forsberg och lär främst äldre och personer med funktionsnedsättningar att använda ny teknik och digitala appar så att de kan använda dem på egen hand. Det kan exempelvis vara:

  • Videosamtalsappar som Skype, Messenger och Facetime.
  • Appar som handlar om spel eller sociala aktiviteter.
  • Digitala samhällstjänster, som Vårdguiden 1177 och Bank-id.
  • Digital-tv som Chromecast, Apple-TV eller andra tjänster.

- Min vision är att minska det digitala utanförskapet hos äldre och personer med funktionsnedsättningar Jag vill att så många som möjligt ska klara av att använda olika sorters digital teknik för att lösa sina vardagliga behov, som sin kontakt med företag eller myndigheter, ha videosamtal med nära och kära eller att spela digitala spel eller streama film för nöjes skull, säger Anders. 

Lära sig använda tekniken själv

Den digitala lotsen lär dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning hur du använder apparaten, appen eller det digitala verktyget så att du kan använda det på egen hand framöver. Lotsens syfte är alltså inte att utföra dina ärenden åt dig, utan lära dig att klara dig själv.

- Jag lotsar personer att bli mer digitala och lägger fokus på att ge dem kunskap för att själva kunna installera och använda tekniken i sin vardag, eller att visa vilka appar eller verktyg personen kan använda för att lösa sitt behov.

Du hittar mer information om var och när du kan komma i kontakt med den digitala lotsen på webbsidan Hjälp med vardagsteknik.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".