Ungdomar i Kristinehamn har sagt sitt – nu tas nästa steg
Under de senaste månaderna har kommunen genomfört olika aktiviteter i syfte att skapa nya vägar för unga att påverka kommunens beslut, och göra det tydligt att deras röster och perspektiv spelar roll. Nu sammanställs resultatet som sedan kommer ligga till grund för ett förslag om hur kommunen ska arbeta med ungdomsinflytande.
Uppdraget att utreda nya metoder för ungdomsinflytande kommer från kommunfullmäktige, och målet är att skapa mer inkluderande och enklare sätt för unga att vara delaktiga i lokala frågor.
– Unga är framtiden, men kan vara en svår grupp att nå. Vi behöver använda nya metoder för att hitta sätt som gör att ungdomar känner att det är givande att engagera sig politiskt – inte gissa eller fortsätta i gamla spår, säger Maria Lobell, tillförordnad kommundirektör.
Stort engagemang bland unga i Kristinehamn
Sammanlagt deltog cirka 100 ungdomar i fem workshops på fritidsgårdar, i skolor och genom elevråd, samtidigt som 300 unga svarade på en digital enkät. Det breda deltagandet har gett kommunen en tydligare bild av vad unga tycker är viktigt när det gäller ungdomsinflytande.
– Vi är väldigt nöjda med att ha nått en stor och varierad grupp av ungdomar. Det finns ett stort engagemang i Kristinehamn, och det vill vi ta vara på, säger Torunn Åstholm, utredare.
Redan nu går det att se en tydlig trend; ungdomarna vill göra sina röster hörda och bli inkluderade i beslutsprocesser.
– De vill inte bara svara på enkäter, utan efterfrågar också en verklig dialog där deras åsikter tas på allvar och där kommunikationen går åt båda håll. Det finns en önskan om att vara med och påverka, men också få se en tydligare koppling mellan deras insatser och de beslut som fattas, säger Frida Rönning, utredare.
Innovativa metoder för ökat ungdomsinflytande
För att hitta nya sätt att involvera unga har kommunen samarbetat med innovationsbyrån Sticky Beat. Med deras hjälp har olika metoder testats för att skapa engagemang genom kreativa modeller, digitala verktyg och pedagogiska upplägg.
– Sticky Beat har fungerat som en innovationspartner och bidragit med kreativa modeller, digitala verktyg och pedagogiska upplägg för att engagera unga på ett inkluderande och inspirerande sätt. Vi ser detta som en investering i att skapa hållbara metoder för ungdomsinflytande, vilket på sikt kan leda till bättre beslut och en starkare demokrati i kommunen, säger Maria Lobell.
Nu sammanställs resultatet
Resultaten från workshopparna och enkäten kommer att sammanställas och ligga till grund för ett förslag om hur kommunen ska arbeta med ungdomsinflytande framöver. Förslaget förväntas presenteras för politikerna under andra halvan av 2025.
– Det här är en viktig process, och vi ser fram emot nästa steg. Vårt mål är att hitta metoder som gör det lättare för unga att påverka sin vardag, säger Lars Nilsson, kommunstyrelsens ordförande.