Till innehållet

Tre decennier av vård och glädje firades på Kolgården

Kolgårdens särskilda boende har funnits i 30 år. Under onsdagen firades jubileet med bland annat tårta, skönsång och fotoutställning tillsammans med drygt 100 brukare, anhöriga och nuvarande- och tidigare medarbetare. 

Det var en solig och varm dag när Kolgården hade sitt 30-årsjubileum. Under eftermiddagen bjöds det på plockmat, kaffe och tårta, fotoutställning och livemusik av kvintetten Gladan. Stämningen var god och många mindes tillbaka till tiden då Kolgården startades.  

– Det blev en så fin dag och det var roligt att så många kom och firade tillsammans med oss, säger Sandra Englund, enhetschef på Kolgården.  

 

Kvintetten Gladan spelade under jubileet.

”Jag ryser” 

Under firandet närvarade många av de som jobbade på Kolgården när det öppnade. Vissa jobbar fortfarande kvar, och andra har gått i pension. 

Monica Lindberg och Berit Gördén är två av de som pensionerat sig. De minns tillbaka till tiden på Kolgården: 

– Det var så himla roligt förr! Vi gjorde utflykter, hade fester, kräftskivor och grillkvällar… Varje lördag var det dags för Bingolotto och de gamla klädde upp sig, säger Monica. 

– Ja, jag ryser när jag tänker på hur bra vi hade det, instämmer Berit. 

 

Jobbat på Kolgården sedan 1994 

På Kolgården finns fyra medarbetare kvar som har jobbat där sedan det öppnade 1994. Susanne Hedberg och Ulrika Andersson är två av dem.  

– Vi har alltid haft en så bra gemenskap och bra arbetskamrater här. Jag tror det är en av de saker som gjort att vi är fler som har trivts så bra och stannat kvar, säger Susanne Hedberg.   

Hon nämner även att faktorer som att hon tycker om att jobba med omvårdnad och att hon tycker att det är ett lagom stort boende spelar in på att hon stannat kvar.  

 

Många minnen 

Det går inte att missa att personalen på Kolgården har haft kul tillsammans genom åren. När undertecknad frågar om ett särskilt minne tar det inte lång tid innan de nämner deras veckohandlingar: 

– Tänk att vi gick till Rätt Pris (tidigare mataffär i Kristinehamn) och handlade en dag i veckan och drog kundvagnar över hela stan för att sedan få laga mat till de boende. Det måste sett helt tokigt ut, säger Monica Lindberg. 

– Ja, det var lite andra rutiner förr. På gott och ont, säger Ulrika Andersson.  

 

Monica Lindberg, Susanne Hedberg, Berit Gördén och Ulrika Andersson.